Annons
Nyheter

Utbildning och forskning hör ihop på universitetet

En lärare vid Linnéuniversitetet har syndat. Hen har tagit text från en annan persons verk och infogat den i en egen publikation utan att markera att den lånade texten är en direkt kopia. Detta kallas plagiat.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2014
Bengt Johannisson.
Bengt Johannisson.Foto: Helena Söderlundh

I den artikel som rapporterar i Smålandsposten (20 augusti) uttalar sig rektor Stephen Hwang om bedrägeriet.

På frågan om läraren/lektorn kan vara kvar som lärare, som undervisare och examinator, svarar Hwang enligt reportern: ”Eftersom det handlar om oredlighet vid forskning har jag svårt att se att det ska påverka personens förmåga att undervisa.”

Annons

Detta är ett anmärkningsvärt uttalande. Högskolelagen, dess första kapital, tredje paragraf, säger nämligen ”Verksamheten ska bedrivas så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning”.

Detta­ innebär rimligen att undervisar man ska man vara trovärdig både som forskare och som utbildare.

Jag tror att de flesta av mina kollegor vid Linnéuniversitetet håller med mig om att akademisk kvalitet skapas genom att god forskning åberopas i klassrummet.

Alltså anser att lagen också ska gälla vid vårt lärosäte.

Bengt Johannisson

Professor vid Linnéuniversitetet

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons