Annons
Nyheter

Våld i nära relationer är inte ett importerat problem

I dag presenterar Sverigedemokraterna sitt program för att förebygga våldtäkter och annat våld mot kvinnor. Invandringen är en stor faktor till att sexualbrott har ökat menar de. Suzana Mocevic är ordförande i Kvinnojouren Blenda i Växjö och visar sin syn på saken i denna debattartikel.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010
Suzana Mocevic.
Suzana Mocevic.Foto: Alexander Mahmoud

Jag tror att vi måste vara försiktiga med att prata om våld i nära relationer och hävda att det inte är ett svenskt fenomen utan att vi har importerat det. Våld i nära relationer har funnits i Sverige och världen så länge vi kan minnas.

Vi får aldrig någonsin någonstans blunda för att kvinnor utsätts för våld och våldtäkter oavsett var vi befinner oss. De som kommer till Kvinnojouren Blenda speglar sammansättningen i regionen; det handlar om kvinnor ur alla sociala klasser och i alla åldrar.

Annons

Vi måste alla sträva efter ett samhälle vars mål är nolltolerans mot våld vare sig det är ungdomsvåld eller våld mot kvinnor. Alla människor ska vara trygga i vårt samhälle.

Sveriges kvinnojourer har sett en konstant ökning av våld i nära relationer. Kvinnojouren Blenda har haft cirka 15 procent fler nya kontakter i år i jämförelse med samma tid förra året. Mellan år 2008 och 2009 har vi en ökning på 20 procent.

Att våld i nära relationer och våldtäkter har ökat i Sveriges beror sannolikt på att sexualbrottslagen har stärkts de senaste åren och att övergreppen som tidigare betraktades som försök till brott numera bedöms som fullbordade brott.

Vi har en ökning av fullbordade våldtäkter i Sverige men en minskning av försöksbrott. Ökad anmälningsbenägenhet har bidragit till ökningen i statistiken, vilket i sig är positivt. Bemötande och mottagning av kvinnor som utsatts för våld har också blivit bättre hos myndigheterna.

Kvinnojouren Blenda i Växjö drivs av engagerade anställda och av engagerade ideella jourare och vi har möjlighet att erbjuda stöd och hjälp för kvinnor både under dagtid och kvällstid. Det har gjort att fler kvinnor känner till oss och vänder sig till oss.

Samtidigt får man inte blunda för att våld mot kvinnor har ökat. För mig är en slagen kvinna, en kvinna för mycket oavsett ålder, orsak, etnicitet eller social klass.

Jag vill leva i ett samhälle fritt för våld och jag kommer aldrig att nöja mig med mindre. Våld i nära relationer och våldtäkter är ett samhällsproblem som vi måste ta på största allvar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons