Annons
Nyheter

Varför duger inte marknadskrafterna överallt?

Ola Gustafsson (S), sitter som ledamot i landstingsfullmäktige och är nyvald ledamot i Smaland Airport. Han undrar varför det är så viktigt att Landstinget i Kronoberg är delägare i Smaland Airport när man är beredd att sälja ut annat till privata entreprenörer.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010
Smaland Airport
Smaland AirportFoto: Lena Gunnarsson

Vid senaste landstingsfullmäktige förklarade moderaten Ingemar Swalander att sjuk- och hälso-vård är att jämföra med vilken industriproduktion som helst. Det handlar om tillgång och efterfrågan, vinst eller förlust. Han fortsatte vidare säga att marknadskrafterna bäst ser till att effektivitet och lönsamhet uppnås inom sjuk- och hälsovård och att konkurrens alltid gynnar kunderna i Kronoberg i slutändan. Slutligen hänvisade Ingemar Swalander till sin tidigare syssla inom Svenskt Näringsliv för att understryka det han sagt.

Senare i debatten dyker frågor upp om lönsamhet och driftsform för Smaland Airport där Ingemar Swalander är styrelseordförande. Om nu det privata alltid är bättre än det offentliga, vilket Swalander gång på gång påstår, varför ska då Landstinget i Kronoberg vara delägare i och driva en flygplats? Vore det inte lämpligt att försöka få någon privat entreprenör som vill driva flygplatsen eller helt enkelt sälja den?

Annons

Då blir Ingemar Swalander genast bekymrad och förklarar att flygplatsen är så pass viktig att det inte går att chansa med annan driftsform eller försäljning. Dessutom går ju flygplatsen med rejäl förlust säger Ingemar Swalander och kommer så att göra flera år framåt. Vem, förutom det offentliga vill och kan ta hand om en sådan verksamhet avslutar moderaten Ingemar Swalander.

Socialdemokraterna i Landstinget Kronoberg har inga bekymmer över att vi är delägare i flygplatsen. Smaland Airport är mycket viktig för vårt lokala och regionala näringsliv, turism och tillväxt. Däremot kräver vi att flygplatsbolaget börjar närma sig balans i budget. Vi har ett ansvar gentemot skattebetalarna i Kronoberg vars pengar vi förvaltar, detta ansvar borde rimligtvis även Ingemar Swalander känna. Att krasst konstatera att verksamheten tyvärr går med underskott år efter år duger inte.

Jag vill, med anledning av Ingemar Swalanders ideologiska inställning till offentligt driven verksamhet, därför ställa ett par frågor:

Hur länge anser Ingemar Swalander att Smaland Airport kan gå med förlust?

Tillhör flygplatsen landstingets kärnverksamhet?

Kan moderaterna tänka sig att sälja eller lägga ut Smaland Airport på entreprenad under kommande mandatperiod?

Det vore tacksamt om Ingemar Swalander vågade svara på dessa frågor nu då han noggrant undvek detta under senaste landstingsfullmäktige.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons