Annons
Nyheter

Växjö är och förblir Europas grönaste stad

”Begreppet Europas grönaste stad är inget som Växjö kommun hittat på själva, det myntades av BBC under ett reportage i Växjö??” Skriver Anna Tenje (M), ord­förande i Tekniska nämnden i Växjö.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Kan vi kalla oss ­Europas Grönaste stad när vi kom på 13:e plats i en ranking som kallas miljörankingen? Svaret är enkelt, ­svaret är ja. Vi fick full pott på samtliga frågor i undersökningen kring miljö förutom dem nedan:

Vi har inte satsat på grön flagg i skolorna utan arbetar enligt en annan pedagogik och certifiering. Vi har ­ingen köttfri dag i våra skolor eller på våra äldre­boenden men vi ligger i topp när det gäller ekologisk och närproducerad mat i våra offentliga kök. Vi använder inte ­gällande miljöbilsdefinition vid köp/leasing av fordon då våra regler togs fram innan definitionen ändrades, vi låg lite före helt enkelt. Vi har inte heller någon kommunal bilpool eftersom vi anser att det skulle snedvrida konkurrensen mot redan existerande företag i kommunen som arbetar med detta. Det är alltså detta som saknas för att vi i stället skulle toppat rankingen. Jag ser därför den här rankingen som långt ifrån alarmerande utan snarare ett kvitto på att vi ännu en gång visar att Växjö kommun placerar sig i topp 20 och utmärker sig som en fantastisk kommun att bo och leva i oavsett om det handlar om näringslivsklimat, miljö, äldreomsorg eller skola.

Annons

Men för er som fortfarande är skeptiska vill jag poängtera en sak, begreppet Europas grönaste stad är inget Växjö kommun hittat på själva, det myntades av BBC under ett reportage i Växjö. Därefter har flera hundra internationella medier hakat på och gjort kommunen världsberömd och ­mycket välbesökt av utländska delegationer som vill veta mer om miljö­arbetet. Men oavsett om det är vi eller någon annan som kommit på vårt epitet så är det viktigt att vi fortsätter att fylla det med innehåll och ständigt och jämt flytta fram våra positioner. Det gör vi inte minst med vårt nyreviderade miljö­program.

Miljöarbetet har blivit en viktig, om inte av­görande och bärande del av vårt varumärke som jag är mycket stolt över. För det handlar om två saker som jag ser det.

Givetvis handlar det om att Växjö kommun ska utvecklas och växa på ett hållbart sätt med så lite miljöpåverkan som möjligt samtidigt som vi måste arbete med att reparera gamla miljösynder. Men det handlar lika mycket om att vi ska förstärka vårt varumärke, att vi ska visa att Växjö kommun är en stad med framtidsvisioner, en bra stad att bo och leva i, en fantastisk stad för att starta sitt företag och expandera i.

Ett bra miljöarbete och ett miljöprogram leder till att fler företag vill etablera sig och växa, fler företag ger fler jobb och fler invånare som väljer att flytta till Växjö. Detta sammantaget gör att mer skattepengar rullar in till kommunkassan och som vi sedan kan använda till färre barn i ­barngrupperna i för­skolan, fler speciallärare i grundskolan, ännu ­bättre omsorg för de äldre och mer och bättre miljö­arbete.

Vi ska fortsätta minska våra fossila koldioxid­utsläpp men vi vill samtidigt bredda vårt miljö­arbete och höja ambitionen. Nytt framöver blir bland annat arbetet med giftiga kemikalier här kommer vi fokusera på våra förskolor och skolor så att de är fria från gifter.

Med vårt nya miljöprogram växlar vi upp ytterligare. Växjö kommun har utan tvekan Sveriges mest ambitiösa miljöprogram. Fler och fler städer följer lyckligtvis vårt exempel och det ger oss både draghjälp, konkurrens och inspiration men vi fortsätter att vara ett före­döme trots en 13:e plats i en ranking.

Anna Tenje (M), ordförande Tekniska nämnden i Växjö kommun

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons