Annons
Nyheter

Växjö bör ha en välfärd med hög kvalitet

Kommentar till Vinst förbud slår mot kvinnor, företag och valfrihet av Katarina Brännström den 20 juni.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014

Katarina Brännström påstår att de som är emot vinster i välfärden inte har tillräcklig kunskap.

Hon tycks ha missat SOM-institutets senaste opinionsmätning där inte bara väljare från S, V och MP säger nej till vinster i välfärden.

Annons

Det gör även 60 procent av Alliansens sympat­isörer. Endast 19 procent av Moderaternas­ väljare vill ha vinster inom skatte­finansierad vård, skola och omsorg. De flesta är alltså med hennes vokabulär okunniga. De främsta argumenten för privatisering av skola,­ vård och omsorg är att ökad konkurrens ger bättre­ kvalitet och lägre­ priser. Det har blivit tvärtom.

Svenska skolresultat har sjunkit kraftigt i en internationell jämförelse. Flera privata skolor har plötsligt lagts ner. Det är inte förvånande att fler ungdomar i Växjö väljer kommunala skolor (Smp 8 april). Privata sjukförsäkringar gör att den som kan betala får gå före i kön.

Priserna på de mest sålda­ medicinerna har skjutit i höjden sedan apoteken avreglerades och vi har fått allt svårare att få tag på receptbelagd medicin­ i tid.

Det har och kommer alltid att finnas privata eller stiftelsedrivna alternativ inom skola, vård och omsorg och det är inte fel att dessa företag skapar vinster. Det vi Socialdemokrater menar är att eventuella överskott ska gå tillbaka till verksamheten där det behövs som mest.

Katarina Brännström påstår även att vinstförbud för välfärdstjänster slår mot kvinnorna. Men inget kunde vara mer fel. Socialstyrelsen har konstaterat att andelen deltidsarbetande kvinnor inom privata hemtjänstverksamheter är dubbelt så hög jämfört med kommunala motsvarigheter.

Vi S-kvinnor vill se en likvärdig välfärd av hög kvalitet i ett jämställt Växjö, där alla kvinnor har rätt att arbeta heltid. Vinst­intressen ska inte vara styrande i välfärden och alla offentliga medel till privat välfärd ska komma­ våra barn och ungdomar, våra äldre och sjuka till del. Inte aktie­ägare och riskkapitalbolag.

Anette Nerlie Anderberg, ordförande S-kvinnor Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons