Annons
Nyheter

Växjö stad – ljus och vacker

 Jag håller med Johan Nilsson om att ljus är viktigt och ljussättning av stadens byggnader spelar en stor roll i hur man upplever staden. Därför är det glädjande att flera av stadens fastighetsägare har insett det och numera belyser sina hus.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2012

Att Domkyrkan i Växjö och gamla gymnasiet som tillhör stadens vackraste byggnader ska belysas, det tycker jag är självklart.

Jag tycker Växjö är en ganska vacker stad, som börjat återhämta sig från 1960- och 70-talens rivningsraseri. Vi kan inte få tillbaks det rivna och att bygga kopior av det är heller ingen lösning. Däremot kan vi lära oss av historien och inte upprepa misstagen.

Annons

Därför hoppas jag att byggnadsnämnden har mod att säga nej när en ny ägare av ”det tusenåriga riket”, det vackra huset i korsningen Skolgatan–Norrgatan, vill riva delar av den för Växjö så unika innergården, för att bygga bostäder.

Vi måste vårda vår rutnätstad:

Våra torg, parker, esplanader och mötesplatser.

Våra fondbyggnader, till exempel Teatern, gamla fängelset, församlingshemmet.

Att vi försöker bygga i max tre våningar inom rutnätstaden.

Men vi måste också lära oss att utnyttja marken när vi bygger nytt. Växjöhems nya 16-våningshus i Araby är ett bra exempel på ett modernt Växjö, där byggnadsnämnden uppmanade Växjöhem att pröva 16 våningar och resultatet blev mycket bra.

Däremot tycker jag att exploateringen av Vallen inte når samma höjd. Vallen är ett unikt område mellan två sjöar, Växjösjön och Södra Bergundasjön. Samtidigt som vi säger att närheten till sjöar ska vara en dragningskraft för Växjö, så planerar man här för bostäder, där trots läget, inte alla lägenheter får sjöutsikt!

Min idé var i stället att utnyttja det fina läget och bygga ett 16-våningshus här också, med genomgående lägenheter och balkonger med underbar utsikt åt både åt norr och söder. Tyvärr var jag ensam om att tycka så i byggnadsnämnden.

Ensam var jag också när det gällde att försöka vårda den unika miljön runt Linnés gamla gymnasium. Att försöka tränga in ett församlingshem i det området känns verkligen vanvördigt både mot det som har varit, det som är och det som komma ska.

En annan fråga som har debatterats i insändarspalterna på sistone är alla reklamtavlor i staden. Jag tycker inte det tillför något av värde, staden blir inte vackrare, därför röstade jag nej till den stora bildskylten i Willans park.

Annons

MIKAEL KARLSSON, (V)

Mikael Karlsson (V), ledamot i byggnadsnämnden skriver en kommentar till Växjö – Europas mörkaste stad? av Johan Nilsson, adjunkt på Katedralskolan, den 5 januari samt för fram sina egna åsikter om vad som bör göras i Växjö.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons