Annons
Nyheter

Växjöalliansen blickar framåt

I god tid inför valet kommer vi att profilera våra partier och samtidigt presentera både ett gemensamt valmanifest som en gemensam budget för 2015, skriver Bo Frank (M), Anna Tenje (M), Per Schöldberg (C), Eva Johansson (C), Nils Fransson (FP), Stefan Bergström (FP), René Jaramillo (KD) och Lars Melin (KD).
Nyheter • Publicerad 28 december 2013

2013 var ännu ett framgångsrikt år för Växjö. Just nu pekar nästan alla kurvor åt rätt håll.

Antalet nya jobb ökar, socialbidragen minskar och fler utlandsfödda kommer i arbete. Kommunens får bra betyg av medborgarna när det gäller olika brukarundersökningar nu senast för hemtjänsten.

Annons

Näringslivklimatet är gott, nya företag etableras. Kommunen ger maximal support till olika kluster och nätverk. Vi har ett öppet sinne för entreprenörer inom välfärdsektorn. Konkurrens och mångfald är alltid bättre än likriktning.

Växjö utvecklas till ett centrum för trähusbyggnation, bioenergi och design. Skogen är vår rå­vara. Växjö tar täten för nya, smarta hus till lägre­ byggkostnader. Såväl regeringen som Sveriges kommuner och landsting (SKL) pekar på Växjö som ett före­döme när det gäller planberedskap, omfattningen av bostadsbyggandet och prisnivån.

Växjö måste också klara av att utveckla sin attraktionskraft som gör att välutbildade människor väljer att flytta till Växjö. Det gör vi genom en dynamisk arbetsmarknad, bra boende­miljöer och hög kvalitet på skola, kultur- och fritidsaktiviteter.

Kommunens ekonomi är välskött och möjliggör en försiktig satsning för 2015. Förskolan och kvaliteten i omsorgen är prioriterade områden. Vi klarar att bekosta ett renare vatten i våra stadssjöar.

Men fokus måste ligga på att det tillskapas fler jobb och fler jobb också för människor som har en bristfällig utbildning. Alla jobb behövs. Egen försörjning är viktigt för självförtroendet. Alla former av jobb är bättre än att leva på bidrag och understöd.

Det är ingen tvekan om att integrationsfrågorna är en utmaning där vägen till framgång är att stärka­ människors möjlighet till egen försörjning. Växjös flyktingmottagande ska ligga på ett svensk genomsnitt. Det är inte rimligt att ett fåtal kommuner står för ett stort flyktingmottagande. Vi vill utveckla dialogen med staten om ett bra flyktingmottagande.

Bra och trygga skolor är viktigt. Kommunala skolor ska inte väljas bort för att man inte klarar att upprätthålla ordning och reda. Vårt ansvar är den kommunala skolan men också att upprätthålla en valfrihet inom omsorg och utbildning.

Växjö kommun kommer att effektivisera olika förvaltningar för att kunna föra över mer pengar till den operativa verksamheten.

Alliansen räds inte att ta itu med saker och ting. Ingenting är lättare än att komma överens om att inget ska hända. Men vi är helt på det klara med att ständiga förbättringar och förändringar är nödvändiga också i en kommun liksom i företag som vill överleva.

Vi är beredda att diskutera ytterligare kommungemensam service med våra grannkommuner inom olika områden.

Annons

I god tid inför valet kommer vi att profilera våra partier och samtidigt presentera både ett gemensamt valmanifest som en gemensam budget för 2015.

Vi söker en ständig dialog med alla som vill komma med bra idéer för Växjös utveckling. Kommunen kan inte göra allt själv, därför måste söka samarbete med företag, ideella organisationer, med universitetet och enskilda profiler som vill utveckla staden.

Inom Alliansen kommer vi att göra allt vi kan för att Växjö ska fortsätta vara en av vinnarkommunerna i ett kommun-Sverige där de flesta kommuner går kräftgång och inte vågar ta nya initiativ. Att bara möte varje problem genom att höja skatten fungerar inte. Växjö skall inte förbruka mer pengar än ett genomsnitt för Sveriges kommuner.

Växjö kommun har haft en stark och bra utveckling under Alliansens ­styre. Vi står för erfaren­het och ett ständigt nytänkande. Vi ber om fortsatt förtroende den 14 september.

Bo Frank (M)

Anna Tenje (M)

Per Schöldberg (C)

Eva Johansson (C)

Nils Fransson (FP)

Stefan Bergström (FP)

Annons

René Jaramillo (KD)

Lars Melin (KD).

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons