Annons
Nyheter

Växjös flyktingmottagande

Växjö kommun har alltid varit och ska vara en välkomnande kommun inom de ramar som fattas beslut om i riksdagen och i kommunen. Staten har dock i två avseenden grovt missbrukat kommunens positiva ställningstagande. Och jag pratar i klartext i alla frågor även i de som anses vara extra känsliga.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2012
Kommunens inställning är att avtal ska hållas. Och att regeringen måste betala de faktiska kostnaderna för kommunen, skriver Bo Frank.
Kommunens inställning är att avtal ska hållas. Och att regeringen måste betala de faktiska kostnaderna för kommunen, skriver Bo Frank.Foto: Alexander Mahmoud

För det första har staten under ett antal år anvisat näst intill dubbelt så många flyktingar som det funnits avtal om. För det andra så vägrar samma stat att betala kommunens skenande kostnader för socialbidrag som är en direkt följd av att man anvisat fler flyktingar än avtalats. Utöver detta har Växjö kommun träffat avtal om mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Och kommunen har varit pådrivande för att möjliggöra anhöriginvandring av humanitära skäl.

Det jag då konstaterar att regeringen lönar gott med ont. Detta sänder signaler till andra kommuner. Träffa inga avtal om flyktingmottagande. Och nu sitter Växjö i rävsaxen. Det jag nu försökt att göra är att avtala om att inga nya flyktingar ska anvisas till Växjö. I stället ska den kommande anhöriginvandringen räknas in i avtalet.

Annons

Kommunens inställning är således att avtal ska hållas. Och att regeringen måste betala de faktiska kostnaderna för kommunen. Och att vi ska få betalt för de merkostnader som anhöriginvandringen innebär. Om detta har jag skrivit olika skrivelser till regeringen, riksdagsledamöter, SKL, med flera. Växjö arbetar opinionsbildande tillsammans med andra kommuner av olika politisk färg för att skapa opinion för vår uppfattning.

Varför skenar då socialbidragen i Växjö och varför kommer de att fortsätta skena. Av 600 personer som kommit under de senaste 18 månader har fem fått arbete. Och kommunen måste betala socialbidrag då statens ansvar för försörjning gått över till kommunen. Växjö kommun har nu för första gången någonsin högre arbetslöshet och högre socialbidrag än kommuner vi brukar jämföra oss med. Den genomsnittliga tiden det tar för människor att komma in på arbetsmarknaden ligger kring 9 år och uppåt för personer med bristfällig eller ingen utbildningsbakgrund. Sedan finns det alltid lysande undantag. Och Sverige och Växjö har aldrig tidigare tagit emot så många människor med dålig eller obefintlig utbildning.

Det är inga orimliga krav som Växjö och andra kommuner ställer att staten ska betala vad det faktiskt kostar. Jag får också höra en och annan kritisk röst som tycker att det är cyniskt att räkna människor i pengar. Det ligger mycket i det. Men nu är jag den som har det yttersta ansvaret både för att Växjö ska vara välkomnande och för kommunens ekonomi.

Växjö kommer givetvis alltid att klara alla utmaningar. Det är min och kommunens grundinställning. Men livet hade varit lättare om de som fattar beslut om Sveriges flyktingmottagande inte struntade i de faktiska kostnaderna. Och i riksdagen är detta en icke-fråga som inte diskuteras överhuvudtaget. Och det går inte en vecka utan att någon minister eller oppositionsföreträdare vill hitta på något som kommunerna ska betala. Det finns inget enklare än att skicka räkningen till någon annan.

Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö får ofta frågor som politiker som handlar om kommunens flyktingmottagning. På dagens debatt ger hans sin syn på det i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen, inte som moderat eller som privatperson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons