Annons
Nyheter

Vem är det som verkligen är främlingsfientlig?

Vem är det som verkligen är främlingsfientlig, undrar Ulf Nilsson med anledning av kritik mot facken i Sverige.
Nyheter • Publicerad 18 december 2013

Nyligen kritiserade en representant för Svenskt Näringsliv facket för att vara främlingsfientlig mot utländsk arbetskraft i Sverige. Allianspolitiker och ledarskribenter har instämt. Men facket (med visst, senkommet stöd av S) kämpar för att lika villkor ska råda för alla som arbetar i Sverige, oavsett bakgrund.

Flyktingar och arbetare från andra länder som kommer hit ska inte utnyttjas med låga löner och osäkra villkor utan arbeta för samma lön och villkor som svenska medborgare, det är verklig solidaritet.

Annons

Nuvarande situation, som kommit genom EU, skapar fler olyckor på bland annat byggarbetsplatser. Nu visar det sig att EU-åkerier också är en trafikfara som tvingar sina, ofta underbetalda, chaufförer att köra utan vinterdäck. Dessutom skapas en dumpning som omvittnat försämrar villkoren för bofasta i Sverige för åkerier,­ chaufförer och alla som är på vägarna.

Vem är det som verkligen är främlingsfientlig:

Är det den som vill försvara lika lön för lika arbete­ och rimliga kör­tider, försvara trafiksäkerhet och att lagarna gäller alla på våra vägar, samt konkurrens på lika villkor för svenska åkerier?

Eller är det den som struntar i alla dessa saker till förmån för en fri marknad för frakter, utförd av oorganiserad arbetskraft hos EU-åkerier?

Inställningen hos Svenskt näringsliv respektive fackföreningsrörelsen visar klart de olika klassintressena.

Ulf Nilsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons