Annons
Nyheter

Verklig valfrihet i äldreomsorgen

Begreppet ”valfrihet” i äldreomsorgen har hittills mestadels haft betydelsen av rätt att välja firma som producerar omsorgstjänster. Nu är det hög tid att införa valfrihet i omsorgens innehåll.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010
Foto: 

Att bli gammal, trött och krasslig innebär beroende av kommunens bedömning av i hur hög grad jag ska få hjälp med mat, medicinering, tvätt och annat. Boendeformen bestäms av kommunen. Jag kan inte välja särskilt boende (vårdboende) för att jag känner mig ensam i egna lägenheten. Det krävs annan svaghet.

Men den personliga viljan och intressena tar inte slut vid en viss ålder! Tillsammans har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i sin gemensamma budget för Växjö kommun 2011 förslag som går i ny riktning och förhoppningsvis bara är början på en äldreomsorg med högre livskvalité än idag. Vi inför en ”förenklad biståndsbedömning” som ger brukaren rätt till åtta timmars insats per månad, från 80 års ålder, och rätt till särskilt boende från 90 års ålder. Successivt ska vi sänka åldersgränsen för de åtta timmarna, som ska kunna användas för det man vill göra, vad det än är; gå på stan, på bio, på konsert, köpa nya gardiner och få dem uppsatta som exempel. Förenklad biståndsbedömning betyder att man själv avgör vilka behov man har av hemtjänstens hjälp och stöd.

Annons

Vi inför också rätt för par att bo ihop på det särskilda boendet, om båda vill det. Vi månar om kommunens tolkverksamhet, därför att alla äldre ska ha möjlighet att tala och bli förstådda på sitt modersmål. Kommunens egen personal klarar över 40 språk, men fler finns representerade.

Husdjur på äldreboenden är stimulerande och viktigt för många boende. Vi anser att husdjur ska vara välkomna, men också att det kan behövas särskilda avdelningar för allergiker.

Maten är viktig och vi rödgröna ska prioritera ekologiska och närproducerade livsmedel. Rätten att välja maträtt bland flera ska införas. Möjligheten att äta den egna kulturens högtidsmåltider kan göra maten mer spännande och aptitretande. Ombyggnad av kommunens kök ska möjliggöra valfrihet och mångfald inom kosthållningen.

Vi rödgröna kommer att fortsätta arbetet med att gå igenom medicineringen. Det är för mycket och för många mediciner bland äldre och speciellt kvinnor lever ibland farligt, då mediciner oftast är utprovade på män. I SvD 4/8 finns artikel om just detta. Enligt läkare så äter mellan 100 000 och 200 000 äldre i Sverige mer än tio mediciner varje dag. Biverkningar är mycket vanliga.

Äldreomsorg är ett stort ansvar. Det rödgröna budgetalternativet är frihetsskapande. Brukaren ska i högre grad bestämma själv utifrån sina särskilda behov både vad som ska göras, när det ska göras, hur det ska göras och vem som ska göra det. Det är verklig valfrihet!

Carin Högstedt, (V) Gunnar Storbjörk, (S) Ulrika Eckeskog, (MP) Kjell Jönsson, (v)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons