Annons
Nyheter

Vi är för en budget som håller länge

Varför vill S+V+MP höja skatten med 30 öre? Det finns skäl för det; ekonomisk och social hållbarhet.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014

De borgerliga partierna får nödtorftigt ihop sina kalkyler genom att släppa­ loss 2015 och dra tillbaka­ 2016 och 2017. Man räknar­ med statsbidrag från regeringen i avsevärda belopp utan att ha några garantier, sparar in åt­skilliga miljoner på måltidsorganisation, som vi inte vet hur den ser ut och på sammanslagning av skolförvaltningarna. 2016–2017 blir det stora sparkrav på 50 respektive 75 miljoner kronor.

Vi vill ha en budget som håller längre än 2015. Den ska vara hållbar över tid och inte gasa ena året för att panikbromsa nästa.­ Därför har vi valt att använda en mindre skatte­höjning. Vi tror de flesta medborgare föredrar en kommun med trygghet för anställda där servicen utvecklas.

Annons

Tove Lifvendahl (SvD 22/6): ”Ska vi år efter år, valrörelse efter valrörelse, mäta hur tryggt samhället är i betydelsen hur mycket­ pengar vi lägger på att hantera konsekvenserna av utanförskapet, eller ska vi mäta tryggheten i hur många människor vi räddar­ från att hamna i det?”

Mitt svar är otvetydigt det senare och en hållbar ekonomi är ett viktigt verktyg för att lyckas. Pengarna ska arbeta för utveckling av en socialt och ekologiskt hållbar framtid för alla.

Det innebär en skyldighet att ordna så alla har tak över huvudet. Så är det inte i?dag. Det behövs ett akutboende för hemlösa. Andra kommuner har mål att ingen­ ska behöva bo utomhus.

En socialt hållbar framtid för alla ska också innebära att de med sämsta pensionerna får ett lyft till en nivå så att man inte behöver be om hjälp för att klara matkostnaderna. V föreslår att upp till pension på 12?000 kronor tas hela straffskatten på pension bort, vilket betyder cirka 300 kronor mer i månaden. Vid 14?000 ska cirka 170 kronor bort. Pensionerna är ingen kommunal fråga men ett bra exempel på att trygghet är inte alla förunnat­ i dagsläget. Det går att ändra på!

Undersköterskor och annan vårdpersonal har oroande ökning av sjukfrånvaro. Det är inte för­vånande med tanke på hur man används som dragspel med delade turer i allt högre utsträckning. Deltider florerar och det är ofta frivilligt, för annars går hälsan över styr.

Oftast är det kvinnor det handlar om och det är naturligtvis skälet till att det kan fortsätta år ut och år in, valrörelse efter val­rörelse.

I det läget pågår en debatt om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna.­ Ja, det borde gjorts för länge sedan i?stället för att bara hota lite smått när bristerna i jämställdheten blir alltför uppenbara.

Men samtidigt är det väldigt mycket annat som är betydligt viktigare för att skapa jämställda liv ända in i pensionen.

Rätt till heltid, mini­mera delade turer, tillsvidareanställningar i?stället för vikariat. Kort sagt drägliga arbetsvillkor. Det går vi till val på!

Carin Högstedt (V)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons