Annons
Nyheter

Vi investerar för framtiden

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012
Lena Ek, Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Lena Ek, Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIXFoto: 

 I tider av ekonomisk oro, skuldbördor och vikande köpkraft i Europa kan Sverige, till skillnad från de flesta andra industriländer, investera för framtiden.

Centerpartiet är garanten i Alliansen för att dessa investeringar sker i hela landet. Utan ett hela-landet-perspektiv i politiken går Sverige isär.

Annons

Det är därför vi som centerpartister med stolthet presenterar årets budget. Den stärker tillväxten och välfärden från Kiruna till Ystad och från Strömstad till Norrtälje. Dessutom investerar regeringen långsiktigt mot den gröna omställningen av samhället, inte minst genom satsningar på tågtrafik, solenergi, skogsbruk, solceller och miljöteknik. Med viktiga satsningar i utbildning, forskning, företagande, innovationer och infrastruktur kan Sverige hänga med i den globala konkurrensen.

Till vår stora förvåning tycks Socialdemokraterna nu ha svängt och håller inte längre med om att investeringar i dåliga tider är ett bra sätt att stärka ekonomin och motverka arbetslöshet. Socialdemokraterna tycks vilja dra i handbromsen när Sverige, som enda land i Europa, har utrymme att satsa i sin budget. Att bromsa sig in i framtiden är ingen bra strategi. Hur länge tänker Socialdemokraterna vänta med investeringar som är långsiktigt hållbara – som håller ihop Sverige, värnar miljön och ger fler jobb.

Centerpartiet har en lång historia av att stå upp för starka offentliga finanser, för att värna skattebetalarnas pengar och kunna investera för framtiden.

Under krisen på 90-talet var vi med och tog ansvar för att få på plats vårt starka finansiella budgetramverk och för att få statens budget i balans. Genom att ta ansvar för ekonomin i dåliga tider kan man skapa sig utrymme att göra nödvändiga satsningar att därefter kunna göra nödvändiga satsningar för framtiden.

Sverige behöver en större långsiktighet i politiken och mer växtkraft i hela landet. Det är därför Centerpartiet slåss för bredbandsutbyggnad på landsbygden, för tågförbindelser som knyter samman Sverige, för en grön omställning där skogen, solen och vinden minskar vårt beroende av fossil energi. Det är en politik som ser bortom mandatperioder och tar sig an utmaningar för att skapa en god infrastruktur, en arbetsmarknad som också rymmer unga och ett samhälle som lever i samklang med miljön.

Den kanske mest akuta uppgiften för Alliansen att ta sig an är ungdomsarbetslösheten. Allt för många klarar inte gymnasieutbildningen och alltför många hittar inte till jobben som finns.

Trösklarna för unga är för höga och utbildningen har för svag koppling till arbetsmarknadens behov. Därför satsar vi nu 9 000 fler platser på Yrkeshögskolan, en skolform där 9 av 10 får jobb efter utbildningen. Det ger fler unga en säker väg till arbete, samtidigt som näringslivet får den kompetens de letar efter.

Vår inriktning är tydlig. Det är med sunda statliga finanser som Sverige kan göra långsiktiga investeringar i hela landet, som stärker förutsättningarna för jobb och välfärd, för kunskap i skolan och för en hållbar miljö. Det stärker Sverige, det håller ihop landet och det rustar dagens unga för morgondagens konkurrens.

ANNIE LÖÖF

ANNA-KARIN HATT

Annons

LENA EK

ESKIL ERLANDSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons