Annons
Nyheter

Vi kan bli bäst på integration

Vårt län kunde vara något annat. Med några få konkreta och lokala samhällsförändringar skulle Kronoberg kunna bli Sverigebäst på integration, skriver Zsuzsanna Bene och Fredrik Bergman, Föreningen Macken i Växjö.
Nyheter • Publicerad 25 november 2014
SFI-utbildningenborde­ ha bättre anpassning för individer, hantverks­svenska, skriver artikelförfattarna.
SFI-utbildningenborde­ ha bättre anpassning för individer, hantverks­svenska, skriver artikelförfattarna.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Sverige är bra på mycket, men inte på integration. Enligt sociologiprofessorn Ryszard Szulkin vid Institutet för Framtids­studier är vi sämst i Europa på integration, efter Spanien.­ Åtminstone vad gäller sysselsättning för utrikes­ födda. Ofta möter man denna katastrofala­ integration också här i Krono­berg.

Här finns gott om utrikesfödda som efter tio år i Sverige knappt känner­ några svenskfödda, än mindre arbetar bland svenskfödda.

Annons

Vårt län kunde vara något annat. Med några­ få konkreta och lokala samhällsförändringar skulle­ Kronoberg kunna bli Sverigebäst på inte­gration.­ De idéer som följer­ är en samman­ställning av synpunkter­ från de tre seminarier som hållits på Smålands museum i anslutning till Mackens utställning God dag yxskaft?–?vi vill bara ha jobb. Dessa seminarier har representerats av forskare,­ politiker, tjänste­män, företagare, nya och gamla svenskar. Vi har antecknat. Nu efter valet är det dags att bli pragmatisk och samarbeta, över block och gränser.

Här kommer förslagen:

- Inrätta en regional korttidsarbetsförmedling, för jobb över dagen, eller tillfälliga jobb.

- Använd utbildningspraktik och yrkeskompetensbedömning regelmässigt. I?dag hinner man inte matcha människor mot rätt företag, därför används AF:s yrkeskompetensbedömning alltför lite.

- Använd nya företagare ­ som förebilder, och låt dem ha praktikanter. Exempelvis somaliska eller arabiska kvinnor som startat företag. De kan ha andra kvinnor som praktikanter, inspirera­ och sprida ringar på vattnet.­ ­I dag är Arbetsför­medlingen ibland restriktiv med att låta små enskilda firmor ha praktikanter.

- SFI-utbildningen borde ­ ha bättre anpassning för individer, hantverks­svenska, svenska för byggbranschen etcetera. Men detta saknas det resurser­ till i de små kommunerna, därför borde SFI-undervisningen organiseras länsövergripande, mer som Kalmar Gymnasieför­bund.

- Vi är för dåliga på att validera kompetenta männi­skor från andra länder. Man ska inte behöva vänta­ i sju år på att få en validering i Sverige. Valideringar borde vara standard i utbildnings- och arbetsmarknadssystemet. En regional enhet för validering borde inrättas.

- Sverige måste sluta att misstro andra länders utbildningssystem. Universitetet borde bli bättre på att validera akademiker,­ också anordna­ flera intensivkurser och svenska för invandrade akademiker, så som man exempelvis har på högskolan i Borås och vid Malmö högskola.

- Socialkontoren borde samarbeta med självanställningsbolagen, så att människor stimuleras­ att komma igång med egna verksamheter, också­ medan­ man lever ”på soss”. Socialkontoren borde på alla sätt främja­ självförsörjning. Trots att väldigt många som lever på försörjningsstöd varit egna näringsidkare­ i sina ursprungsländer,­ upplever­ man dåligt stöd för entreprenörskap från de svenska social­kontoren.

- Tala öppet om att stora sektorer genomgår en ­väldig lönedumpning just nu?–?genom gästarbetare. Det går knappt att försörja­ sig som svensk skogs­röjare längre, trots att det finns jättemycket jobb i skogen. Vi ska ha fri rörlig­het på den europeis­ka arbetsmarknaden. Men vi ska inte behöva bli utkonkurrerade genom europeisk lönedumpning i vårt eget land. Här behövs lokala krafttag med facket, länsstyrelsen, kommunerna.

Annons

Allt det ovannämnda är möjligt att realisera i det lokala och regionala. När det gäller integration tror vi på lösningar över block och partigränser, liksom över etiska och religiösa gränser. Vi sätter nu samman en gränsöver­skridande grupp för att realisera de tankar som väckts. Vill ni vara med?

Zsuzsanna Bene

Fredrik Bergman

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons