Annons
Nyheter

Vi kan göra mycket - men inte ge gymnasiekompetens

Arbetslösheten bland dem som saknar en gymnasieutbildning är i snitt 16 procent, mot 7 procent bland dem som har en examen. Siffrorna gäller riket men problemet är detsamma i hela landet, skriver Peter Andersson, chef Arbetsförmedlingen Växjö.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2014
Peter Andersson.
Peter Andersson.Foto: Per-Erik Sandebäck

När studenterna sjunger om den ljusnande framtid har de rätt i en sak?–?den som pluggar klart och får en gymnasieexamen har en fördel på arbetsmarknaden. Gymnasie­kompetens har mer eller mindre blivit ett krav för att få ett jobb och ett måste­ för att kunna ­studera vidare.

Vi på Arbetsförmedlingen kan se att den som ­saknar en gymnasie­utbildning har betydligt svårare att få ett arbete. Närmare nio procent av de inskrivna arbetslösa som har gått ut gymnasiet lämnar arbetsförmedlingen och får jobb varje månad, men bara fem ­procent av dem som är utan gymnasieutbildning.

Annons

Att plugga klart är det i särklass viktigaste rådet till den som är på väg att ta klivet ut på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten bland dem som saknar en gymnasieutbildning är i snitt 16 procent, mot 7 procent bland dem som har en examen. Siffrorna gäller riket men problemet är detsamma i hela landet. Arbetsgivarnas krav på utbildning ökar, samtidigt som fler arbetslösa saknar gymnasiekompetens.

I Kronobergs län har var tredje person som är inskriven hos Arbets­förmedlingen enbart en förgymnasial utbildning. Många av dessa har varit utan arbete i mer än tre år de senaste tio åren.

Här har Arbetsförmedlingen ett viktigt uppdrag: att matcha arbetssökande till de lediga jobb som finns. Ett uppdrag som blir svårare när gapet ökar mellan den kompetens som arbetsgivarna frågar efter och den kompetens som arbetssökande har.

Vi jobbar varje dag för att överbrygga det här gapet. Det handlar om att rusta och förstärka de sökandes kompetens, men också att ge stöd till arbetsgivare som vågar satsa på dem som kanske gått utan arbete en längre tid. Arbetsförmed­lingen kan bidra med mycket, men vi kan inte ge gymnasiekompetens.

Det vi kan göra är att motivera dem som saknar­ eller har ofullständiga slutbetyg från grund­skolan eller gymnasiet att ta upp sina studier.

Ett lyckat exempel är Folkhögskolesatsningen, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och landets folkhögskolor där arbetssökande får gå en studieförberedande kurs på tre månader. Fyra av tio deltagare har sedan valt att studera vidare inom reguljär utbildning.

Studenten innebär för många att de tar sina förs­ta steg ut i arbetslivet. Det klivet blir så mycket mind­re och enklare för dem som har ett slutbetyg i handen.

Sammanfattning: Den som går ut gymnasiet har lättare att få jobb och mindre­ risk att gå arbetslös en längre tid. Det är ett problem att 2?600 inskrivna arbetslösa i Kronobergs län saknar en gymnasieutbildning, anser Arbetsförmedlingen.

Peter Andersson, chef Arbetsförmedlingen Växjö.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons