Annons
Nyheter

Vi känner inte igen oss i Sune Håkanssons beskrivning

Vi känner inte igen oss i Håkanssons beskrivning. Egendoms­nämnden har höga krav på att förvaltningen ska skötas affärsmässigt och oklanderligt. skriver Ulf Carlsson och Claes-Göran Johansson i en kommentar till Egen­domsnämnderna mörkar affärer av Sune Håkansson den 12 november.
Nyheter • Publicerad 18 november 2014

Sune Håkansson återkommer i en kommentar till vårt svar på hans insändare där han antyder­ att förvaltningen inte sköts affärsmässigt, att våra kunder, partners och arrendatorer inte behandlas rättvist, att egendomsnämndens ledamöter är okunniga etcetera.

Vi känner inte igen oss i Håkanssons beskrivning. Egendoms­nämnden har höga krav på att förvaltningen ska skötas affärsmässigt och oklanderligt. Vi bedriver vår skogsförvaltning på samma ansvarsfulla sätt som andra seriösa skogsföretag.

Annons

Vårt slutavverkningsvirke , det vill säga cirka hälften av vår avverkning och som ger huvuddelen av våra inkomster, säljs som rotposter till högstbjudande sågverk.

Gallringar och restskogsavverkningar är inte lämpliga att sälja­ som rotposter utan säljs som leverans­virke till lokala sågverk efter förhandlingar­ där vi tar hjälp av analysprogram för att göra avancerade jämförelser av olika prislistor. Det mesta av massaveden säljs till Södra eftersom vi är medlemmar.

När det gäller jakt­upplåtelserna ses priserna­ regelbundet över så att de ligger på en nivå jämförbar med andra stora upplåtare. Egendomsnämnden fastställer pris­nivåerna områdesvis med hänsyn till vilttillgång, efterfrågan på jaktmarker etc.

Med våra entrepre­nörer har vi långsiktiga relationer och de betalas efter fastställda prislistor som är gemensamma för hela förvaltningen, vilket ­borgar för rättvis prissättning.

Slutligen beträffande egendomsnämndens sammansättning och kom­petens så finns där förutom en gedigen kyrklig bakgrund också kvalifi­cerad kompetens i bankverksamhet, lantmäteri, fastig­hetsfrågor, köp och försäljningsfrågor avseende­ fastig­heter, juridik samt också goda kunskaper om jord- och skogsbruk.

Egendomsnämnden följer fortlöpande verksamheten och förvaltnings­frågor diskuteras ofta. Detta sker i plenum, under exkursioner i fält och vid seminarier med inbjudna föreläsare.

Självklart har nämndens ledamöter och revisorerna tillgång till all information som rör förvaltningen och kan diskutera vilka frågor som helst. Bland revisorerna finns ofta erfarenhet från revision av andra skogs­företag.

Vi vill påstå att egendomsnämnden har höga krav på att förvaltningen av prästlönetillgångarna ska skötas affärsmässigt och oklanderligt och att detta också sker i praktiken.

Med detta inlägg avslutar vi för vår del debatten med Sune Håkansson.

Ulf Carlsson

Annons

Ordf i egendomsnämnden

Claes-Göran Johansson

Stiftsjägmästare i Växjö stift

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons