Annons
Nyheter

Vi läser de senaste rapporterna

Den 21 juli kunde vi läsa i Smålandsposten att Mats Johnsson och Mikael Johansson påstår att vi inte hade läst och kontrollerat de fakta som vi presenterade den 2 juli. Sanningen är den att vi visst visade rätt siffror vad gäller de arbetade timmarna i Alvesta kommun.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2012

 Den 21 juli kunde vi läsa i Smålandsposten att Mats Johnsson och Mikael Johansson påstår att vi inte hade läst och kontrollerat de fakta som vi presenterade den 2 juli. Sanningen är den att vi visst visade rätt siffror vad gäller de arbetade timmarna i Alvesta kommun. Eftersom vi vill använda oss av de mest aktuella siffror som går, har vi läst den senaste delårsrapporten som presenterades för kommunstyrelsen där Mats Johnsson är ord- förande. Denna rapport visar att det är 1 342 årsarbetare i Alvesta kommun vilket är en ökning med 87 stycken. I årsredovisningen som Mats och Mikael gärna läser och citerar ur kan man läsa att kommunfullmäktige har fattat beslut om att verksamheten ska bedrivas med högst 1 302 årsarbetare. Vår fråga är om inte detta fullmäktigebeslut gäller? I den senaste delårsrapporten som vi läst finns fler intressanta fakta som visar att ekonomistyrningen av kommunen har mer att önska. Till exempel är prognosen för 2012, att 99,8 procent av gemensamma intäkter (skatt och statsbidrag) kommer att förbrukas (trots att kommunfullmäktige beslutat om högst 98 procent). Alla kan därmed räkna ut att en buffert för oförutsedda kostnader inte finns.

I artikeln skriver Mats och Mikael även att låneskulden minskat med 44 miljoner 2007 till 2010 vilket är helt sant, men det skedde under förra mandatperioden. Sedan Mats 2011 blev kommunstyrelsens ord-förande har låneskulden på ett år ökat med 40 miljoner. De moderata företrädarna skriver även stolt att budgeten hölls 2011 samt kommer att hållas 2012. För 2012 pekar delårsrapporten på minus 15,8 miljoner totalt jämfört med budgeten och hela 29,3 miljoner minus för verksamheten. Det som kan rädda budgeten är kraftiga besparingar eller engångsintäkter.

Annons

Eftersom Johnsson och Johansson gärna läser i årsredovisningen vill vi ta fram ett exempel ur denna som visar att kommunens likviditet kraftigt minskat från 92 miljoner 2010 till 16 miljoner 2012. Infrastrukturen är bara en delförklaring till denna minskning. (Mycket av dessa kostnader ligger framför oss.) Vi är stolta över att det, efter omfattande politiskt arbete, under 2010 beslutades att genomföra både ombyggnation av Alvesta station och att satsa på tågstopp i Moheda och Vislanda. Projekt som kommunen satsar pengar i. Men för oss är det viktigt att vi i Alvesta kommun tar det fulla ekonomiska ansvaret NU. Inte skjuter problemen framför oss genom att öka upplåningen.

Vi är kritiska till kommunens ekonomiska styrning. En åsikt vi delar bland annat med kommunens revisorer, som framförde detta på senaste kommunfullmäktige. Det är intressant att läsa allt ni vill satsa på den närmsta tiden. Men för att detta ska kunna genomföras behövs en stabil ekonomi och en stabil majoritet i kommunfullmäktige.

Thomas Haraldsson (c) Gruppledare

Sven Sunesson (c) Kommunstyrelseledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons