Annons
Nyheter

Vi vill visst ha tillväxt

Vi vill visst ha tillväxt. Fler krogar som säljer när­ekologisk mat. Fler bilar som går på biogas och el och fler cyklar. Mer innovationer i energibranschen. Mer ansvarskännande svensk exportindustri, skriver Lars Edqvist och Neira Kahrimanovic, Miljöpartiet i Växjö.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014
Vi vill se fler krogar med närodlad ekologisk mat, skriver artikelförfattarna.
Vi vill se fler krogar med närodlad ekologisk mat, skriver artikelförfattarna.Foto: Urban Nilsson

Miljöpartiet vill inte ha tillväxt. Det är ett hot mot välfärden, skriker moderater och folkpartister, trängda av dåliga opinions­siffror. Som vanligt har de fel.

Vi vill visst ha tillväxt. Fler krogar som säljer närodlad ekologisk mat. Fler bilar som går på biogas och el och fler cyklar. Mer innovationer i energibranschen. Mer ansvarskännande svensk exportindustri.

Annons

Tillväxt definieras ofta som ökad konsumtion av onödiga grejor som snabbt går sönder och hamnar på soptippen. Grejer som ofta innehåller giftiga kemikalier och leder till mer utsläpp av koldioxid. Det är en tillväxt som kräver att vi har några jordklot till att hämta resurser från.

Den typen av tillväxt säger Miljöpartiet bestämt nej till. Däremot finns det många andra sorters tillväxt som vi bejakar.

Vi är väldigt positiva till en växande upplevelse­sektor, där restauranger med närekologisk mat i världsklass lockar människor till Växjö. Ni vet att de redan finns men de kan locka många fler.

Framtidens besöks­näring gynnas också av att vi har en orörd natur och en biologisk mångfald. Den kan locka människor från förorenade och tätbefolkade industriområden i andra delar av världen att komma hit. Här ska vi erbjuda mer och mer unik kultur.

Vi kan redan höra de moderata invändningarna:­ Ja, ja, miljö­partister gillar att gå på krogen och vandra i skogen, men vi behöver en exportindustri. Det inser vi också och har även en politik för det.

Miljöpartiets språkrör - Gustav Fridolin gav härom­ året ut en bok om industri­politik, arbete och framtidstro. Där skriver han:

Efterfrågan på grön teknik­ är redan stor och kommer i framtiden att vara närmast omättlig. Världen kommer aldrig att sluta efterfråga ren energi. Tillväxten i så kalla­de Clean Tech är i?dag större än i någon annan sektor och kommer de närmaste årtiondena överträffa allt världen hittills har sett.

Möjligheten att driva en framgångsrik välfärdspolitik hänger nära samman med hur näringslivet lyckas skapa jobb och dra in pengar från omvärlden. Basen för framtidens jobb och välfärd kan aldrig bli gårdagens koldioxid­stinna industrier som tillverkar fler och fler saker som snabbt går sönder och som knappt behövdes innan de gick sönder.

En annan bransch där vi skulle vilja bli världs­ledande och ha en snabb tillväxt är gröna transporter. Vi vill utveckla järnvägen och vill se en växande smartare bilism bortom fossilbilarna med inte bara rena motorer utan också fler former för bildelning för att slippa uppta stora ytor för parkeringar.

Vi har redan sett hur Växjö har lyckats väl när det gäller att utveckla ny teknik för att bygga i trä. Att bygga bort bostadsbristen kräver stora satsningar och vi ser gärna en kraftig tillväxt inom en byggbransch som har lämnat betongtänkandet bakom sig och bygger effektivt, trivsamt och energisnålare än andra.

Annons

Med en framtidsinriktad växande inhems industri kan vi också få växande resurser till fler jobb inom skola, vård och omsorg.

Där har ni sanningen om Miljöpartiets inställning till tillväxt. Lyssna inte på moderater som säger något annat.

Lars Edqvist

Neira Kahrimanovic

Miljöpartiet i Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons