Annons
Nyheter

Viktigaste valfrågan

Växjö har en tradition att arbeta tillsammans med företagen. En tradition att vårda. Och många tror på Växjö. Annars hade vi aldrig fått unika privata satsningar som Södras tennis­arena, PM:s nya ­hotell och ett WTC i vardande. Bara för att nämna några exempel, skriver Bo Frank (M), kommunalråd.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014
Bo Frank (M)
Bo Frank (M)Foto: Per Jodenius

Den viktigaste valfrågan är att öka kommunens attraktivitet för nya och växande företag. Tre nya anställda i näringslivet­ ger skatteintäkter till ytterligare en medarbetare inom omsorgen. Som politiker måste man förstå sambandet mellan hur det går för företagen och därmed hur det går för välfärden. Och man kan inte, som vissa partier, bekämpa ekonomisk tillväxt och tro att politiken kan dela ut bidrag till allt och alla.

Under Alliansens styre har nästan 3?000 nya jobb skapats i Växjö.

Annons

Växjö ligger i topp som en av de attraktivaste kommunerna i Sverige. Vem är i?dag emot Arenastaden?­ Eller de pengar som läggs på att öka kvaliteten på Växjös sjöar?

Företagen vill vara där det går att rekrytera kompetenta medarbetare. Och medarbetarna vill vara där man kan få en hög livs­kvalitet. Då krävs hög ­kvalitet på kommunal basservice. Skolan ska vara i toppklass och de äldre ska kunna känna trygghet i Växjö. Vi ska ha en kommun med drag, med kultur och idrott. För barn- och ungdomar. Men som också attraherar eliten.

Det ska vara lätt att ta sig till och från Växjö med tåg, buss, bil och flyg. Bra infrastruktur har alltid varit jobbskapande.

Universitetet har spelat­ en stor roll för Växjös utveckling och kommer att vara en viktig kraft även i framtiden. Fler och högre utbildningar på teknik­området efterfrågas av näringslivet.

Växjö har en tradition att arbeta tillsammans med företagen. En tradition att vårda. Och många tror på Växjö. Annars hade vi aldrig­ fått unika privata satsningar som Södras­ tennis­arena, PM:s nya hotell och ett WTC i vardande. Bara för att nämna några exempel.

Växjö har gjort sig nationellt känt för ett omfattande och prisvärt byggande.­ Och för de närmsta åren blir det en än starkare nybyggnation. Men det går inte att ha en omfattande nybyggnation om männi­skor inte kan ha ett jobb och betala för sin bostad.

Det finns en unika politisk uppslutning i Växjö bakom kravet på att kommunen ska ta över arbetsmarknadspolitiken från staten. Så att kommunen kan få en fullständig verktygs­låda för att hjälpa människor till arbete.

Arbetslöshetssiffrorna minskar i Växjö. Och Sverige som land har högst syssel­sättningsgrad i Europa. Jag är öppen för att pröva alla nya idéer för fler människor ska komma i arbete. Men jag är bekymrad över att de rödgröna i varierad omfattning vill avskaffa rut och rot, göra det dyrare att anställa ungdomar. Och därutöver öka skatten på de företag där många ungdomar för sina första jobb.

Tycker du att Växjö utvecklats bra de senaste åren? Jag är beredd att fortsätta leda en framgångsrik kommun.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons