Annons
Nyheter

Vindkraft på gott och ont

Vindkraften har kommit för att stanna, bli en del av vår infrastruktur. Visst upprör den känslor. Den rör runt i landskapsbilden, skapar nya (o)ljud och stör solens gång.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011
Kärnkraftverk i Oskarshamn. Katarina Brännström föreslog ett i Karlshamn i en debattartikel.
Kärnkraftverk i Oskarshamn. Katarina Brännström föreslog ett i Karlshamn i en debattartikel.Foto: Lena Gunnarsson

Alltså utgör vindkraften ett ingrepp i vardagen för många. Ungefär som säkert en gång järnvägsetableringarna upplevdes. Det var väl också sådan oro som en gång fick ett förändringsovilligt Växjö att tacka nej till att få stambanan dragen genom sin stad.

Vindkraft kan skapa mycket gott – vid sidan om värnandet av miljön. I till exempel Norrland innebär etableringen välkomna jobb. I vår landsända kan uppförandet av ett vindkraftverk vara ett sätt att samla en bygd kring ett gemensamt projekt. Det är så vindkraftverket i Karryd i Växjö kommuns nordöstra län kommit till.

Annons

Eftersom det helt igenom är ett lokalt initiativ har uppförande inte skapat några negativa reaktioner alls. Alla i verkets närhet fick nämligen erbjudande om att gå med i kooperativet med det kapital som de hade råd att investera. Oavsett om de är medlemmar eller inte får alla markägare inom 400 meter från verket självklart sin beskärda del av arrendepengarna. Den marken kan nämligen inte användas för bebyggelse.

Jag är medlem i Karrydkooperativet. Jag är också markägare i Horshaga, inom det område som anses vara av riksintresse för etablering av vindkraft. Där finns många kapitalstarka aktörer som vill exploatera vinden som naturresurs, bland dem Stena Renewable.

Företaget vill bland annat invid min mark i Horshaga bygga en vindkraftspark. Tyvärr praktiserar företaget då fasoner som kan liknas vid dåtidens kolonisering av främmande land. Visst informerar man både på hemsidan och på plats i Ösjöbol om sina planer. Men telefonkontakt med bolaget visar att dessa planer inte respekterar äganderätten.

Stena Renewable hävdar nämligen att det är i sin fulla rätt att placera verk ett vingslag från gränsen till närliggande fastighet. Utan att samråda med eller ersätta grannen – det handlar alltså om en privat expropriation utan ersättning till markägaren!

Stena Renewable förstör ju grannens möjligheter att använda marken i vindkraftsverkets skugga för till exempel för boende. Äganderätten blir plötsligen ingenting värd.

Stena Renewables agerande är anmärkningsvärt. Vad värre är, myndigheterna har varken kommentarer eller hjälp att ge. Mina kontakter visar att länsstyrelsen ”bara” hyser omsorg om naturens rättigheter och att domstolarna vet ingenting utan papper i det konkreta ärendet. Markägaren, i detta fall Sveaskog, utgår osynat från att Stena Renewable uppträtt anständigt och diskuterat planerna med grannfastigheternas ägare. Det är anmärkningsvärt naivt för att vara ett statligt företag som kan liknas vid en myndighet.

Det ligger nära till hands att bakom Stena Renewables agerande se ont uppsåt i den bemärkelsen att företaget utnyttjar myndigheters passivitet, kanske rentav aningslöshet, till att självt skaffa sig större friheter och därmed möjligheter till större vinster. Det är ett oskick.

Inom ett annat område i Uppvidinge kommun där företaget vill etablera sig har markägarna klokt nog villkorat att de av hänsyn till grannarna vill ha vindkraftverken på behörigt avstånd från fastighetsgränserna. Det är något som Stena Renewable självt, Sveaskog och berörda myndigheter borde lära av.

BENGT JOHANNISSON

Vindkraft kan skapa mycket gott – vid sidan om värnandet av miljön. I vår landsända kan uppförandet av ett vindkraftverk vara ett sätt att samla en bygd kring ett gemensamt projekt, skriver Bengt Johannisson, ordförande i Karrydvind ekonomiska förening.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons