Annons
Nyheter

”Vinst är ett underbart ord”

Citatet i rubriken är hämtat från En möbelhandlares testamente återgivet i Bertil Torekulls bok Historien om Ikea. Ingvar Kamprads testamente fortsätter med orden ”Resurser kan man bara få på två sätt, antingen genom vinst eller genom understöd”.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2014

Det finns anledning att uppmärksamma den framgångsrike möbelhandlarens ord i den politiska debatt som nu pågår om vinster i välfärdssektorn.

Flera politiska partier med Vänsterpartiet i spetsen vill helt eller till större delen förbjuda vinster i välfärdssektorn. I ett försök att behålla viss valfrihet lanserar Vänsterpartiet idén om att ideella organisationer eller kooperativ kan ta över privatägda företag inom välfärdssektorn. Sådana­ initiativ är välkomna, men det kommer inte att i någon större utsträckning ersätta den nuvarande privata sektorn. Det rör sig om omkring 11 000 företag med drygt 160 000 anställda. Flertalet företag drivs av kvinnor. Det är tydligen dessa företag som partierna på vänsterkanten vill ha bort.

Annons

Vill man ha en valfrihet för såväl brukare som utövare­ inom välfärdssektorn måste man acceptera att verksamheten ger utövaren en rimlig vinst. Det är inte bara möbelhandlaren som insett detta och välfärdssektorn är inget undantag.

Är det bra som det nu är? Nej det finns alltid förbättringar att göra. Nedan tre förslag.

? En åtgärd är att se till att kommunerna i sin upphandling inom välfärdssektorn ställer konkreta och mätbara kvalitetskrav. Därtill krävs en permanent organisation för uppföljning.

? En annan åtgärd är att stoppa möjligheten för det fåtal företag inom välfärdssektorn som ägnar sig åt att flytta vinster till så kallade skatteparadis. Det bör för övrigt gälla alla branscher. Verksamhet som bedrivs i Sverige ska, om den ger överskott, beskattas i Sverige.

? En tredje åtgärd är att säkerställa att det finns utbildad personal inom hela kedjan av yrken som finns inom välfärdssektorn. Detta inte minst mot bakgrund av att antalet vårdtagare inom äldreomsorgen kraftigt kommer att öka de närmaste åren.

Min förhoppning är att debatten mer tar sikte på ovanstående tre frågor och andra av samma innebörd än en besinningslös kritik av vinster. Om det sedan skulle vara så att en kvinna som driver ett privat företag inom välfärdssektorn når ett resultat som närmar sig den nivå som gäller för flera svenska proffs inom ishockey och fotboll tycker jag vi ska gratulera vederbörande.

Ingvar Karlsson (C)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons