Annons
Nyheter

Vinstförbud slår mot kvinnor, företag och valfrihet

Det upphandlas varje år för mer än 300 miljarder kronor i offentlig sektor med skattepengar. Det handlas mestadels från privata vinstdrivande bolag. De som omsätter mest på denna marknad är bygg- och teknikföretag, skriver Katarina Brännström (M) Riksdagsledamot.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2014
Vill du själv kunna välja vilken vårdcentral du vill gå till, undrar Katarina Brännström.
Vill du själv kunna välja vilken vårdcentral du vill gå till, undrar Katarina Brännström.Foto: Olof Peterson

Vill du själv kunna välja förskola och skola till ditt barn, välja vårdcentral när du är sjuk och var du ska bo när du blir gammal?

De flesta ser det som självklart. Få vill tillbaka till ett offentligt monopol, där politikerna bestämde allt, där godtycke, köer och låg kvalitet var normalt.

Annons

Det är innehåll, kvalitet och pris som är det viktiga, inte vem som driver verksamheten. Konkurrens gör även kommunal och landstingsstyrd verksamhet så mycket bättre, när det fria valet finns.

Vilket samhälle vill vi ha? Valfrihet eller ökad poltikermakt?

Nu vill de rödgröna förbjuda vinster i välfärden. Det slår undan benen på de friskolor, förskolor eller privata äldreboenden som finns runt om.

I Kronobergs län är det nära 2?977 elever och 16 skolor som hotas och i hela riket 900 förskolor och 44?000 barn. Då hotas möjligheten att välja och makten flyttar tillbaka till politikerna.

Det upphandlas varje­ år för mer än 300 miljarder kronor i offentlig sektor med skattepengar.­ Det handlas mestadels från privata vinstdrivande bolag. De som omsätter mest på denna marknad är bygg- och teknikföretag. Men när byggjobbarna gått hem med god lön och byggföretagen gjort en vinst och kvinnorna ska driva verksamhet i byggnaden då säger vänstern­ plötsligt stopp!

Ingen skulle drömma om att föreslå vinstförbud inom Byggnads eller Metalls område, men inom Kommunals är det fritt fram.

De rödgrönas politik slår inte bara mot företag, jobb och valfrihet, utan mot en sektor där mestadels kvinnor­ arbetar. Tyvärr råder okunskap när folk säger att de är emot vinster i väl­färden.

Alla måste inse att det inte är skillnad på Skanska eller Carema eller den lilla förskolan som har inkoms­ter från skatte­medel. Alla måste göra vinst för att utveckla verksamheten och att ägarna­ får något för den risk de tar genom kapital­tillförsel eller det arbete de lägger ner. Med rätt upphandlingar och bra avtal ökar kvalitet och vinster begränsas.

Självklart ska inte några företag undgå skatt genom fiffiga lösningar med ränte­avdrag etcetera. Men det ska lösas inom skatte­politiken. Det är också vad alliansen gjort genom mängder av avtal med skatteparadis som förhindrar skatteflykt. Något S-regeringen aldrig ens försökte. Nu går vi vidare med nya regler som förhindrar skatteplanering.

Det är bara i kommunistiska länder som vinst har förbjudits och vi vet hur det gick.

Annons

Det är främst genom företagen Sverige nått det välstånd vi nu har. Låt inte Vänsterpartiet, Miljö­partiet och Socialdemo­kraterna förstöra det!

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons