Restaurangpatrullen testar libanesiskt

Magasin g Artikeln publicerades
Falafelkungen ligger på Vänortsvägen 2 E.
Falafelkungen ligger på Vänortsvägen 2 E.

Antalet restauranger med mat från mellanöstern växer i Växjö. Restaurangpatrullen gav sig ut i vimlet för att låta sig väl smaka av klassiker som Baba ganoush, Hummus och andra meze-rätter.

Och vinnaren är...

Falafelkungen

På Araby ligger Falafelkungen som nyligen flyttat till större lokaler. När vi väl hittat dit slås vi av hur populär restaurangen tycks vara. Mycket kunder och en stor meny av billiga rätter, som gör det svårt för oss att välja. Namnen på rätterna gör det inte lättare, men vi är hjälpta av foton på dem, och fastnar för en Kycklingtallrik Shawarma (60:-), en Shis Taouk (kycklinggrillspett, (70:-) och falafelrulle (40:-). Det som gör besöket intressant är en uppsjö av olika orientaliska sallader att välja mellan. Tahina, Ratoush, Hummus, Tabouli och Baba ganoush kanske inte tillhör vanligheterna i svensk husmanskost, men är väl värda ett försök. Salladerna finns i liten (20:-) och stor (30:-) version, och vi väljer sex olika små sallader. Shawarman är helt okej, men hade vunnit på att ha något annat än vanliga pommes till. Det kryddade riset som serverades till kyckling-spetten var däremot väldigt gott. Falafeln gjordes färsk och smakade precis som den skulle, frisk och saftig innanför sitt friterade skal. De härliga salladerna är den stora behållningen, rekommenderas varmt.

Betyg

Mat: 4

Miljö: 2

Prisvärt: 4

Service: 3

TOTALT: 13

Hanissons livs

Lite undanskymt på Kungsgatan ligger Hanissons Livs. En restaurang som började som en orientalisk livsmedelsbutik, men där serveringen tillåtits ta en större plats. Menyn är liten, men känns väldigt autentisk och restaurangen är mysigt inredd med sköna fåtöljer. Personalen är tillmötesgående och trevlig och berättar entusiastiskt om hur maten ska avnjutas. Det är synd att restaurangen, i jämförelse med andra, har begränsade öppentider, till kl 19, vilket gör det svårt för de som tycker om att äta lite senare att kunna ta del av deras utbud. Dock har ägarna planer på att snart införa en á la carte-meny såväl som generösare öppettider. Vi blir rekommenderade varsin meny bestående av en god kikärtssoppa till förrätt och libanesisk kycklinggryta till huvudrätt som verkligen smakar hemlagad och autentisk (119:-). Hummusen som serveras till kycklingrätten är fullständigt magisk. Vi testar också varsin falafelrulle, men de är faktiskt både dyra (75:-) och torra. Ett tips till kocken är att vara lite mer generös med såsen i falafeln. På det stora hela är besöket en positiv upplevelse.

Betyg

Mat: 4

Miljö: 4

Prisvärt: 3

Service: 5

TOTALT: 16

Kungsgrillen

Utmed förlängda Storgatan, på var sida om Vikingagatan, ligger två enkla libanesiska restauranger som båda tillhör Kungsgrillen. Den som ligger på den västra sidan är mer som ett gatukök för de som vill ha take away. Den nyöppnade restaurangen på den östra sidan har servering, vilket är den vi besökte. Spartanskt inredd, förhöjd mysfaktor hade varit önskvärt. Här erbjuds diverse enkla rätter från mellanöstern till bra priser. Vi fastnar för varsin kycklingtallrik med råfriterad potatis och tzatziki (95:-), varsin falafelrulle (50:-) och en mezetallrik (40:-). Kycklingtallriken är helt okej, påminner lite om en vanlig kebabtallrik i sitt upplägg. Men med ett plus för den råfriterade potatisen. Falaflarna gjordes i den andra restaurangen, och det kändes lite märkligt när personalen fick springa över gatan för att lämna över dem, medan brödet gjordes i restaurangen vi besökte. Den stora behållningen var dock meze-tallriken som var både fräsch och spännande.

Betyg

Mat: 3

Miljö: 2

Prisvärt: 3

Service: 4

TOTALT: 12

ggggg är lysande gggg är utmärkt ggg är bra gg är godkänt g är underkänt