Spårlösa åkare söker balans i skidtillvaron

ÄLMHULT Artikeln publicerades
I väntan på snösäsongen. Peter Bondesson slet av hälsenan för några år sedan och tycker rullskidor är relativt skonsamt. Dagens teknikpass handlar om balansövningar på ett ben i taget.
Foto:Per Ohlsson
I väntan på snösäsongen. Peter Bondesson slet av hälsenan för några år sedan och tycker rullskidor är relativt skonsamt. Dagens teknikpass handlar om balansövningar på ett ben i taget.

Onsdagarna är synonyma med hjulafton. Samling och start utanför Aktivitetshuset på Ikeaområdet. Målgång i Mora om fem månader.

Dags att ställa om klockan till vintertid, men någon större skillnad för asfaltsgänget lär det inte bli. Bara lite mörkare kvällspass.

Ikea-anställda och skidentusiaster med klubbtillhörighet i Elmhults SC har känt sig manade i höst. Lars-Göran Ström, som redan på 1990-talet stakade Vasaloppets nio mil under fem timmar, har befälet. Det var visserligen på vitt underlag, men han är inhyrd som rullande skidcoach från Växjö.

– Jag stod på rullskidor första gången på 1980-talet. Då var det tre hjul på modellerna – bättre balans men inte så smidiga, säger han.

Allt började med en skidmässa i Aktivitetshuset i februari.

– Jag blev kontaktad och tillfrågad om jag ville hålla i några pass. Så vi körde i gång nu i höst. Är man sugen på skidåkning och vill träna så är det rullskidor som gäller. Längre fram finns det ju konstsnöspår. Själv brukar jag åka i Alvesta eller Rydaholm, men det finns möjligheter även i Nybro och Alstermo eller uppe i Eksjötrakten. Personligen hoppas jag förstås att det blir av med en bana i Växjö, fortsätter Lars-Göran Ström.

De flesta har Vasaloppet 2018 som mål. En del har varit med förr och kört mellan Sälen och Mora, andra är nybörjare. Men ingen är så mycket nybörjare som ingenjören Quang Vo från Vietnam.

– Jag kom till Sverige och Älmhult för två och ett halvt år sedan och jobbar med att utveckla leksaker. Innan jag började på Ikea hade jag inte sett snö, säger han.

När det handlar om skidor och rullteknik är det en tämligen oteknisk ingenjör vi ser i aktion.

– Det är svårt med balansen. Första gången vi tränade så fick jag köra fram och tillbaka på gräset, där det var mjukt att falla, berättar Quang Vo och fyrar av ett skratt.

Det tar sig så sakta. Den här onsdagskvällen åker han fram och tillbaka på asfaltsuppfarten intill egna arbetsplatsen. Och vurpar inte så många gånger.

Övriga gänget, som växt upp i mer vinterpräglad miljö, kör balansövningar på cykelbanan längs Bäckgatan.

– Jag har åkt Vasaloppet 13 gånger och men har inte åkt jättemycket rullskidor, så jag tyckte det var läge nu när det ordnas träning med en licensierad coach, säger Magnus Sandberg.

Maria Runnevik tillhör, precis som Magnus, Elmhults SC och är inte heller främmande för långstakning i vita spår. Men i väntan på vintern, om den ens kommer till Småland, har hon plockat fram skidparet med hjul.

– Jag har alltid rullat i ensamhet och tycker att det här är mycket roligare, säger hon.

Maria har kört Vasaloppet en gång och Öppet spår två gånger och hon har fler utmaningar framför sig.

– Jag är sugen på Marcialonga i Italien – ett lopp på sju mil som avslutas med en störtloppsbacke... uppför. Men först ska jag till Långberget i Värmland på läger.

Jenny-Ann Evaldsson har andra planer.

– Mitt mål är att göra Halvvasan nu i vinter, avslöjar hon.

Sedan rullar de iväg. Med Lars-Göran Ström i spetsen.

Hans-Göran Karlsson, som själv åkt de nio milen mellan Sälen och Mora 25 gånger, är skidansvarig i Elmhults Sport Club. Han noterar att intresset är hyggligt i bygden.

– Jag har inte koll på alla härifrån som åker Vasaloppet, men vi själva fyllde en buss och skickade iväg ett 30-tal i år, säger han.

Dessutom arrangerar klubben träningsläger. En långhelg i Sälen är planerad efter årsskiftet. För trots vintertid – äkta snö är en bristvara i södra Småland.

Fakta

Vasaloppet – mer än ett lopp

Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Första loppet arrangerades 1922 och den klassiska nio mil långa sträckan mellan Berga by i Sälen till Mora var länge det enda loppet. I dag finns 16 olika lopp inom disciplinerna cykling, löpning och längdskidåkning som årligen lockar 100 000 anmälda deltagare. Alla lopp går längs den historiska sträckan mellan Sälen och Mora.

Vasaloppets vintervecka innehåller flera skidlopp. Traditionella Vasaloppet körs alltid första söndagen i mars – kommande år söndagen 4 mars. Vasaloppet 2018, med plats för 15 800 deltagare, blev fullbokat redan den 19 mars 2017.

Öppet spår – söndagen och måndagen innan Vasaloppet –och parloppet Nattvasan är också lopp över fulldistans (nio mil från Sälen till Mora).

Dessutom finns Stafettvasan, Tjejvasan, Halvvasan, Kortvasan, Ungdomsvasan och Blåbärsloppet över olika distanser.

Visa mer...