Annons
Nyheter

Trafikvett.

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2010
Foto: 

Att köra eu- moppe på riksväg 30 mellan Bråt och Lammhult är vardagsmat för mig. Det är min väg till skolan, kompisar, badet och så vidare. Smala vägbanor med räcken utmed kanterna är jag numera van, men stressade bilförare förenklar inte sitiationen.

Att bli omkörd av lastbilar är verkligen inte mysigt. Fartvinden gör att moppen vinglar till, men det är något som vi mopedister måste lära oss att hantera. Senaste veckan (då jag har jobbat på badet) har jag kört tur & retur till Lammhult varje dag och ständigt blivit medveten om hur nära det är att hamna i diket. Folk kör om mig TROTS att de samtidigt får möte – och att ligga tre fordon i bredd är inget jag rekommenderar, speciellt inte när mopedisten är den som får ta smällen. De kör även om på heldragna linjer och med så knapp marginal till mig som möjligt, det är jätteläskigt! Beror det på att de har så bråttom att de inte tar sig tid att bromsa ner och göra svängen större? Mopeden är ett fordon! Visserligen ett mindre sådant, men hallå, visa respekt!

Det är av ren tur som jag har lyckats hålla mig kvar på vägbanan, och jag talar inte bara för mig själv. Det finns många andra som har upplevt samma sak. Det borde inte få vara så. Man ska inte behöva vara rädd för att bli nertvingad i ett dike eller påkörd bakifrån. Mopedister har bara hjälmen som skydd om något skulle hända, annars är vi helt oskyddade. Det finns även mopedister som saknar trafikvett, såklart. Men det handlar om hänsyn till varandra. Hänsyn och respekt .

Moa Olofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons