Annons
Nyheter

Är religion så viktigt?

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade i går den nya läroplanen.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010

Bland annat så innebär den att regeringen går emot Skolverket och låter kristendomen behålla sin särställning i skolan i?stället för att likställa den med övriga världsreligioner som Skolverket föreslagit.

Jan Björklund menar att kristendomen har stor påverkan på hur det svenska samhället är uppbyggt. Men är det inte viktigt att förstå helheten? Att se Sverige i ett sammanhang – världen. Och då kan det kanske vara viktigt att lära sig lika mycket om det som byggt upp andra samhällen. Eller ska vi fostras och utbildas till patrioter som bara behöver kunna det som finns runtomkring oss? Ja, kanske.

Annons

Jag tror att det är viktigt att eleverna i svensk skola lär sig vårt kulturarv. Då tror jag att man blir tryggare i mötet med andra människor, sa Björklund till expressen.se. Åter­igen kan frågan ställas om vi inte skulle må bra av att lära oss mer om andra för att känna oss trygga i möten med andra. För att kunna förstå andra kulturer, inte alltid hålla med men förstå.

Men Björklund jämför med att eleverna läser mer om Sveriges historia än andra länders, mer om svenska landskap än andra länders geografi. Och det kanske är det mest naturliga, att lära sig mer om sitt eget land än något annat. Men frågan berör och upprör ändå. Kanske för att det handlar just om religion. Varför blir människor så upprörda över det? Är det inte dags att avdramatisera religion överhuvudtaget. Att se det främst som historia. Vi har lagar och regler i vårt land som vi ska följa. Räcker inte det?

Tycka vad man vill, vad tycker du?

Elisabeth Anderberg

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons