Annons
Nyheter

Avhopp gav eko

I veckan avgick försvarsministern Sten Tolgfors som en följd av den uppmärksammade vapenaffären med Saudiarabien.
Men om han själv får förklara varför så handlade avhoppet om drevet mot honom som person och att hans barn tar skada. Hans tvååring har lärt sig att stänga av tv:n om pappa visas eftersom det betyder ”trubbel”.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2012
Sten Tolgfors sedan han meddelat sin avgång. Foto: fredrik sandberg/Scanpix
Sten Tolgfors sedan han meddelat sin avgång. Foto: fredrik sandberg/ScanpixFoto: 

Nu är det ju en något problematisk förklaring eftersom Sten Tolgfors inte varit utsatt för något drev, i alla fall inte ett som handlar om privatlivet. Hans familj har inte på något sätt varit inblandad i bevakningen, som till helheten varit mycket saklig. Så vitt jag vet har ingen journalist försökt kontakta varken mamma eller barn – det här handlar om politik, alltså det jobb vår före detta försvarsminister var satt att sköta.

Visst måste det vara extremt påfrestande att vara minister, ständigt med allas blickar riktade mot sig. Men som minister kommer uppmärksamheten med jobbet, hur jobbigt det än må vara. Ska det byggas en vapenfabrik i Saudiarabien får helt enkelt försvarsministern vara medveten om att det kommer att ställas frågor.

Annons

Kraven på hans avgång har varit beskedliga och på så vis kan hans uppsägning sägas vara överraskande. Kanske kan det för några dagar stilla nyfikenheten kring alla turerna kring FOI och Saudiarabien. Men det finns fler frågor att besvara – och då räcker det inte med att skylla på medierna.

Efter Per Johanssons artikel om Öster i gårdagens tidning har en intressant diskussion dykt upp på East Fronts hemsida: Per Johansson antas vara son till vår förre sportchef, nuvarande chefen för Inblicksredaktionen, Johan Persson.

Orsaken, antar jag, är att de båda vid olika tillfällen skrivit om någon som har något negativt att säga om Öster.

Jag måste dock göra konspirationsteoretikerna besvikna: Trots att de båda är skåningar finns inget släktskap.

Moderator · lobbyn

Magnus

Karlsson är chefredaktör

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons