Annons
Nyheter

Avslöjande som får konsekvenser

Gårdagens stora nyhet stod kvällstidningen Expressen för.
Tidningen avslöjar identiteten­ hos ett flertal aktiva debattörer­ i kommentarsfälten på sajter­ av typen avpixlat. Bakom fakta­kollen står den så kallade Research­gruppen och tidningen har sedan konfronterat politikerna med de anonyma inläggen.
Nyheter • Publicerad 11 december 2013

En av de som intervjuas är Marie Stensby, fram till i går morse suppleant i Sverigedemo­kraternas partistyrelse. Hon har skrivit under pseudonymen ”folkkultur”, bland annat om hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn:

”Hoppas de svälter sig till döds!”

Annons

Marie Stensby siktade på en riksdagsplats efter valet 2014 och tyckte inte, i en intervju med tidningen, att hennes åsikter stred mot partiets så omskrivna nolltolerans mot rasism.

Artiklarna hann inte mer än publiceras innan Marie Stensby valde att kliva av alla sina politiska uppdrag.

Det visar vikten av grävande journalistik. Om politiker säger en sak när de undertecknar med eget namn och en annan under pseudonym är det ett problem för demokratin.

I september nästa år är det val. Väljarna – du och jag – måste kunna lita på att det som våra politiker säger också är deras åsikter. Även när de är anonyma på nätet.

Läs och titta på filmerna själv på expressen.se. Och läs vad den lokale politikern Anders Brandell har att säga om citat som han kopplas till på sidan A24 i dagens tidning.

???

Många gånger har jag skrivit i den här spalten och klagat på att tågtrafiken lämnat övrigt att önska. I rättvisans namn skriver jag därför också när jag blir positivt överraskad – i det här fallet var orsaken till problemen helt mitt eget:

Alvesta i?går morse, klockan 06.30. Jag och kollegan Henrik får av konduktören veta att vi sitter på fel tåg, på fel dag. Så klart både pinsamt och klantigt.

Men konduktören inser vårt bekymmer och kollar genast om det finns platser lediga, flyttar oss några rader och låter oss åka med.

Väl skött av SJ:s personal.

Magnus Karlsson är chefredaktör och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons