Annons
Nyheter

De homogena

Är det vuxna som lär barn att växa upp i ett icke jämställt samhälle?
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Häromdagen sa min yngste son att det skulle bli så orättvist i skolan. Tjejerna i klassen skulle dagen efter få gå till Smålands museum. Killarna skulle vara kvar på skolan och veckan efter skulle de göra vice versa.

När jag frågade varför de skulle göra så ryckte han på axlarna - inte visste han. När jag frågade varför man delat upp gruppen i tjejer och killar sa han att det är väl så det ska vara, tjejer är med tjejer och killar med killar.

Annons

Vi föräldrar har fått hem information om detta. Det förklarades med att det kan vara bra att barnen ibland är tillsammans i homogena grupper. Jag reagerade inte på informationsbrevet förrän vi hade diskussionen vid köksbordet. Exakt vad är det som är bra och lärorikt att vara i en homogen grupp? Och varför bildas den homogena grupper efter kön? Den homogena gruppen skulle lika gärna kunna vara alla som spelar fotboll är i en grupp. Eller alla som bor i lägenhet är i en grupp. Eller alla som har skilda föräldrar är i en grupp.

Förra veckan var det jämställdhetsvecka i Växjö kommun. Många skolor jobbade med ämnet och på högstadienivå fick man gå och se filmen Tusen gånger starkare som handlar om hur killar och tjejer behandlas olika i skolan. Och det är jätteviktigt och jättebra. Men det kanske främst är viktigt att personal inom skola och omsorg lär sig mer om jämställdhet. Små barn behöver inga jämställdhetsveckor, för dem är alla lika även om de är olika. Det kanske är först när barnen å ena sidan får höra från Fia-feminist hur ojämställt det är och från Gammalmodige-Gunnar att så är det inte alls som dessa veckor behövs.

Vad säger du om jämställdhet? Behövs det information i skolan eller är det då barnen lär sig att skapa problemen? Och hur tycker du att det är på ditt barns skola? Hör av dig till lobbyn.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons