Annons
Nyheter

Dyster verklighet för vitryska journalister

16 unga journalister från Vitryssland besökte i går Smålandsposten.
De är i Sverige tack vare ett projekt från Fojo, institutet för fortbildning av journalister, och besöker flera platser i Småland.
Nyheter • Publicerad 19 november 2014

Tanken med att visa dem hur journalistik och fri press fungerar i Sverige är god. För situationen för dem är enklast att beskriva som uppåt väggarna – i Vitryssland arbetar journalister i ett klimat som vi inte ens kan tänka oss.

I reportrar utan gränsers årliga jämförelse om pressfrihet hamnar Sverige på tionde plats. Vitryssland ligger 157:a, strax efter Swaziland med framför Pakistan. Listan slutar med land 180, Eritrea.

Annons

Det var därför glädjande att se att de unga människorna som besökte oss var precis lika vetgiriga som andra nyutexaminerade journalister. Massor av bra frågor. Kameror som smattrade.

Nyhetschef Jens Pehrson, som berättade för dem om sitt arbete, sammanfattade det hela med att han aldrig fått så många frågor från deltagarna på ett studie­besök.

I februari är det dags för Smålandsposten att förnya sig både på nätet och i papper. Tanken är att tidningen ska vara tillgänglig överallt, när som helst. Allt vårt material kommer då att finnas tillgängligt för prenumeranter på webben, din läsplatta och din mobiltelefon. Vill du som läsare alltså helst ta del av vårt innehåll digitalt finns det snart en möjlighet att göra det.

Är du nyfiken på hur det kommer att se ut kan du kolla någon av Barometern, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda eller Trelleborgs Allehanda. De är alla syskontidningar och går före Smålandsposten i övergången.

Samtidigt kommer vi att ändra papperstidningens design, vilket vi ju gör med jämna mellanrum. Senast var 2008 – det är sålunda hög tid att se över formen igen.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons