Annons
Nyheter

Ett nyhetstungt år

Nyheter • Publicerad 28 januari 2012

Förtroendet för traditionella medier ökar.

Det visar en ny undersökning från pr-byrån Edelman, Edelman Trust Barometer.

Annons

För dagstidningar handlar det om 14 procentenheter. Etermedierna ökar enligt undersökningen mest – bloggar och mikrobloggar tappar å sin sida i förtroende.

Inte så konstigt, kanske. En blogg eller mikroblogg har generellt sett inte tillnärmelsevis lika höga krav för publicering som en traditionell redaktion.

Men siffrorna är ändå glädjande för mig och för alla oss journalister.

2011 var ett nyhetstungt år. Den arabiska våren fick många journalister – också svenskar – att ta stora risker för att rapportera hem till oss i trygga Sverige. Vår krönikör Cecilia Uddén är ett utmärkt exempel på hur en skicklig och rutinerad reporter kan få oss här hemma att förstå komplicerade skeenden.

Sociala medier hade en avgörande roll när det handlade om att skapa engagemang och sätta agendan hos dem som protesterade – men som nyhetsrapportör vann Al Jazeera, Sky News och, åtminstone en och annan gång, CNN.

På hemmaplan blev det mycket politik. I Norge tragedin på Utøya. Händelser som traditionella medier oftast behandlade skickligt och korrekt. Övertrampen skedde i det senare fallet mest i tidningarnas kommentarsfunktioner, vilket fick flera utgivare att göra som Smålandsposten: förhandsmoderera. Den generellt sett höjda nivån på debatten under artiklarna spelar säkert en roll när trovärdigheten summeras.

???

I torsdags höll jag en föreläsning för Medie- och kommunikationsstudenter på Linnéuniversitetet. Jag visade en karta över pressfriheten i världen, med Sverige som allra bästa land att verka i. Men placeringen är hotad, framför allt efter att ett antal lagar införts, som gör det svårare att sköta våra jobb. Jag har skrivit om dem flera gånger tidigare, kreditupplysningslagen är den jag själv har svårast för att förstå.

Och i går presenterade organisationen Reportrar utan gränser sin nya undersökning: Sverige är numera bara 12:e bäst i världen när det handlar om tryckfrihet.

En beklämmande utveckling.

Annons

Moderator · lobbyn

Magnus

Karlsson är chefredaktör

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons