Annons
Nyheter

Fel om bevakning av kommunpolititk

I tidningen Expressen läser jag en debattartikel av den socialdemokratiske debattören Daniel Suhonen.
Han skriver om journalistiska ambitioner – men gör samma fel som så många storstads­baserade tyckare: Han tar Stockholm som exempel och låter det tala för hela landet.
Nyheter • Publicerad 18 december 2013

Daniel Suhonen berättar om svenska redaktioners misslyckanden i att bevaka kommun­politiken och kommunekonomin.

Jag blir förvånad och irriterad.

Annons

Att flera kommuner i Stockholms län i praktiken står utan journalistisk granskning är inte något nytt. Det är en beklaglig realitet. Många försök har gjorts genom åren att få till stånd en ändring – ett steg i rätt riktning är Mitt i-tidningarna, som gratis delas ut i stadens stadsdelar –?men något riktigt lyft har det inte blivit.

Men bara för att det ser mörkt ut i Stockholm betyder inte det att resten av landet lider i liknande medieskuggor.

Smålandsposten är en ganska normal lokaltidning. Kanske är vår redaktion något större än våra kollegors men i stora drag är vi som tidningar är mest. Därför väljer jag oss som exempel.

Smålandsposten täcker sex kommuner i Kronobergs län. I Växjö finns 14 nyhetsreportrar. De fem övriga redaktionerna delar på ytterligare 11 reportrar.

Ingen av dessa bevakar något annat än sin kommun. Nämnder och diarier. Tingsrätt. Landsting och länsstyrelse. Till detta kommer ytterligare 35 journalister, som bevakar sport, kultur, gör webben och redigerar papperssidor. För att nämna något.

För mig finns det inget av misslyckande i det. Tvärt om. Bevakningen av lokal politik är vårt viktigaste demokratiska uppdrag och något vi tar på största allvar.

Varje dag. 365 dagar om året.

Så välkommen hit och praktisera, Daniel. Vi visar dig gärna hur det går till på våra dagliga rundor.

Morgonmötet börjar vid 09.00.

Du hittar debattartikeln i sin helhet på adressen www.expressen.se/debatt/kommunerna-maste-granskas-seriost.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons