Annons
Nyheter

Förlåt, men det rann över en aning

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012
Foto: 

Jag skäms lite just nu. När samma Göteborgsnummer ringde upp mig för sjätte gången den här veckan, och där det varit knäpptyst i luren de första fem gångerna, så rann det över en aning.

Jag var korrekt och rak och undvek okvädningsord när jag förklarade för Erik, som säljaren som fanns på andra sidan hette, att inte ens om han erbjöd mig en miljon i kontanter så skulle jag gå in i någon form av avtalsförhållande med honom. Jag gissar att Erik i andra ändan av luren sade ett tyst ”idiot” för sig själv innan han gick vidare till nästa samtal.

Annons

Varför jag skäms? För att det är hans jobb, han har inte gjort något, han var glad och trevlig och hann till och med ett ”jag tar bort dig ur databasen, ha en fortsatt trevlig dag” innan jag klickade bort honom. Det är inte han som har byggt upp telefonsystemet som ringer upp flera personer samtidigt och där den som svarar först får prata med någon medan övriga uppringda möts av tystnad.

Jag lovar bot och bättring. Jag ska lyssna tålmodigt nästa gång en telefonförsäljare ringer, på samma sätt som jag förväntar mig att de jag ringer i min yrkesroll – lärare, politiker, grävmaskinister, poliser och andra – ska lyssna på mig och mina kollegor när vi ringer. Men jag lovar också att inte ringa upp mer än en person i taget.

Fortsätt höra av er med tips och tankar. Stort och smått, vi kan inte bevaka allt men det vi inte vet om eller känner till har vi inte ens valet att bevaka.

Ring eller skriv också om ni funderar över något, varför är det si eller så i samhället. Många gånger är det inte bara du som undrar över tingens ordning och kanske kan vi vara till hjälp.

Två månader till julafton just i dag. Tänkte bara säga det. God morgon och trevlig onsdag!

Jens Pehrson är nyhetschef

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Moderator · lobbyn

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons