Annons
Nyheter

Förlåt, men jag var full ...

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010

I dag skriver Katarzyna Musial och Peter Vittnavall om hur föräldrar skulle prata sig samman mer när det gäller regler för ungdomars alkoholvanor. Och det är bra.

I går lyssnade jag på radio Kronobergs program Västergatan där de också hade alkohol som ämne. Programmet gästades av Malin Söderberg och Susan De Freitas från Ljungby kommun där de ska ha projektet Vit vecka nästa vecka. De talade om att när vi pratar om alkohol så gör vi ofta det kring ungdomar eller de som har problem. Vi pratar nästan aldrig om den mest förekommande alkoholkonsumtionen. Vuxna, friska personer som inte har problem med alkoholen men som kanske tar sig en fylla då och då.

Annons

Vi är säkert många som har, eller hört andra, skylla något dumt beteende på att man vid tillfället var berusad. Av någon anledning godtas denna bortförklaring alltför ofta. Vi har en tradition i Sverige där vi tycker att det är okej att folk beter sig som idioter på grund av fylla. Otrohet, slagsmål, gräl, och alla dessa sanningar som sägs på grund av för mycket alkohol. Det är inget vi talar om som något problem, mer än på sin höjd kanske att någon har dåligt ölsinne.

Detta är alltså personer som inte har alkoholproblem, vad det nu innebär, utan de som ibland tycker om att ta sig en drink, några öl, lite vin eller vad det nu kan vara. De som inte känner suget efter alkoholen lika mycket som det sociala runt omkring.

Orsaken till att Ljungby kommun har tagit initiativet till projektet Vit vecka är att alkoholkonsumtionen är hög bland svenskar. Man brukar prata om att den kontinentala konsumtionen har kommit till Sverige. Den där man dricker vin till maten mitt i veckan och så vidare. Men då svenskarna fortfarande anammar sin gamla tradition med att festa loss ordentligt på helgerna så blir det för mycket.

Vad tycker du, dricker vi för mycket och var går gränsen för när det blir problem? Är det okej att skylla på alkoholen då man gjort något dumt? Hör av dig till lobbyn.

Moderator · lobbyn

Elisabeth

Anderberg är

debattredaktör

och samtalar här med läsare.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons