Annons
Nyheter

Fredagen den 13:e

Befolkningen blir allt fetare men någon effektiv medicin mot fetma finns tyvärr inte.
Den här nedslående faktauppgiften finns att läsa i Jan Bärtås Inblicksartiklar på sidan B12–13.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012

Befolkningen blir allt fetare men någon effektiv medicin mot fetma finns tyvärr inte.

Den här nedslående faktauppgiften finns att läsa i Jan Bärtås Inblicksartiklar på sidan B12–13. Hur många är det inte som dagligen brottas med viktproblem. Hos forskare och läkemedelsföretagen runt om i världen lever drömmen om det perfekta bantningspillret.

Annons

I Fredag, sidan 8, kan vi med glädje läsa om torskens återkomst i Nordnorge. Det är Mia Gahne som berättar denna positiva nyhet. Hon konstaterar dessutom att det kommer rapporter om att det är ovanligt gott om småtorsk i våra egna vatten. Det gäller bara att de inte fiskas innan de hunnit växa till sig och sätta ännu mer småtorsk till världen.

Men aldrig får man vara riktigt glad. I veckan kom larm om alla spöknät som finns på havets botten och som fortsätter att fånga fisk, bland annat torsk, i åratal framåt.

Spöknät, eller spökgarn, är fisknät som antingen lämnats eller tappats i havet. Varje år tappas eller lämnas, grovt uppskattat, 167 kilometer garn i den svenska delen av Östersjön. Enligt samma uppskattning fastnar årligen, och dör, ett par hundra ton torsk i dessa spökgarn.

I dag är det fredagen den 13:e. En hastig blick i kalendern för 2012 visar att vi har tre fredagen den 13:e i år. För många är det definitivt tre gånger för mycket. Kombinationen fredag och 13 är lika med elände och olycka.

Men som i allt annat finns det alltid motpoler. Det finns säkert lika många som ser kombinationen som högvinstdagar, som köper lotter och som ser 13 som ett garanterat turnummer.

Själv tillhör jag en tredje kategori. Fredagen den 13:e är bara en dag som alla andra – allt kan hända. Hur kommer den här dagen att bli? Ja, det återstår att se.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons