Annons
Nyheter

Hot i verklighet och på nätet

Mobbing på nätet är i dag svårt att komma åt.
Nyheter • Publicerad 2 december 2010

Enligt nätövervakningsföretaget Blue Coat har Facebookanvändandet på jobbet ökat kraftigt det senaste året. Hela 50 procent av företagsnätens kapacitet används till sociala medier som Facebook, tidningar och strömmande medier. Många kanske använder sig av detta i sina jobb, men säkert inte alla.

Samtidigt pågår debatten om vad som är okej att göra och skriva på nätet. Det som i "verkligheten" skulle klassas som hot tas inte på samma allvar när det skrivs på nätet och de som vill ha mer stränga regler och lagar på nätet menar att det är just på grund av det slappa regelverket.

Annons

Det görs skillnad på om någon får hem ett brev på posten där det till exempel står Du ska dö, än om det står på en sida på nätet. Är det någon skillnad egentligen?

För att man ska kunna ta reda på vem den anonyme avsändaren är på nätet måste man kontrollera det så kallade IP-numret som visar var meddelandet är skickat från. Men för att få kontrollera det måste brottet vara i den digniteten så att straffet skulle bli mer än böter. Vilket det oftast inte är och därför kan folk fortsätta att skriva nedsättande, kränkande och hot hur som helst. Mobbing på nätet är i dag svårt att komma åt.

De som är motståndare till att skärpa reglerna menar att det är viktigt för folk att kunna vara anonyma på nätet. Annars blir det integritetskränkande.

Men vem skyddar integriteten för den som blir kränkt på nätet?

Vad tycker du, är du för eller mot skärpta regler på internet vilket skulle innebära att identiteter lättare skulle röjas? Och varför tror du att vi skriver saker om varandra som vi aldrig skulle säga annars?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons