Annons
Nyheter

I full fart på cykel

Vilka som är de värsta syndarna i trafiken är en återkommande diskussion, som förhoppningsvis kan leda till något bättre förståelse mellan olika trafikanter.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2014

Själv noterar jag en väsentlig skillnad. Det är sällan jag ser bilister köra med hög fart in bland fotgängare. De gånger det händer blir reaktionerna starka.

Det är ganska ofta jag ser cyklister köra med hög fart in bland fotgängare. De gånger någon reagerar, svara cyklisten ofta med uppbragt förvåning. Man kan fundera på varför.

Annons

Att samma hastighetsgräns gäller för en cyklist som för en bilist på en 30-väg, förstår nog de flesta. Men det verkar inte vara lika bekant att de som cyklar ska anpassa sig till gångfart längs stråk där cyklister och fotgängare samsas.

Hur många gånger har jag inte sett cyklister komma i hög fart på Storgatan eller utanför Fyra krogar vid Växjösjön, och tydligt förutsatt att alla gående ska vika undan. Ja, till och med flera av dem som cyklar på trottoarer verkar övertygade om att de har företrädesrätt. Särskilt när barnen var mindre och rultade runt i sin egen lilla värld, var de nästan ljudlösa tvåhjulade fartfantomerna en ständig källa till oro.

Det väckte uppmärksamhet när Stockholmspolisen förra sommaren gjorde en insats mot fortkörning på cykel och på en knapp timme bötfällde 15 personer vid Götgatsbacken. Kanske skulle fler liknande insatser öka kunskapsnivån.

Men att cyklister lättar på pedaltrycket ibland handlar också om ren självbevarelsedrift. Varje år måste mer än 23 000 personer uppsöka sjukhus efter skador i cykelolyckor. Värst drabbade är ungdomar mellan 14 och 20 år, det vill säga gruppen där de flesta saknar körkort. Absolut vanligast är singelolyckor, följt av kollision med andra cyklister.

I dag rapporterar vi om Växjö Cykelfestival och satsningar på cyklism. Vad krävs mer för att öka säkerheten? Skriv till Lobbyn.

Johan Persson, nyhetschef på Smålandsposten

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons