Annons
Nyheter

Insändare är också nyheter

Debattartiklar och insändare är ett viktigt inslag i den lokala debatten men också en viktig källa för nyheter för oss som sitter på nyhetsredaktionen.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2012

Debattartiklar och insändare är ett viktigt inslag i den lokala debatten men också en viktig källa för nyheter för oss som sitter på nyhetsredaktionen. Politiska utspel kan många gånger leva vidare på nyhetsplats, ett färskt exempel är det moderata inlägget om framtidens hemtjänst som publicerades förra veckan. Det levde vidare i två dagar på nyhetsplats i förra veckan och i dagens tidning kan du läsa om hur de övriga allianspartierna ser på det moderata förslaget.

Också insändare kan många gånger lyftas upp och bli nyheter. En av morgonrutinerna på mina tidigare arbetsplatser, TV4 Växjö och Sveriges Radio Kronoberg, var att läsa dagens insändare i Smålandsposten för att se vad som var på gång. Så fortsätt skriv insändare, men bli inte förvånad om en nyhetsreporter ringer upp och ställer frågor ...

Annons

I förra veckan skrev jag om du som tipsar om nyheter får vara anonym och att vi inte röjer dig som källa. Jag har fått några reaktioner på mina tips om att inte ringa från sin arbetsplats och att inte använda sin jobbmail. "Menar du att min offentligt finansierade arbetsgivare skulle gå igenom mina mail?" är en av frågorna. Ja, det menar jag. Jag vet att grundlagen säger att just de offentliga arbetsgivarna inte får efterforska vem som lämnat uppgifter till media, men det är mycket man inte får och mitt råd är även fortsättningsvis att bara använda din egna och privata e-post när du kommunicerar med media.

I dagens tidning kan du bland annat läsa om att det är högtryck på förlossningen i Växjö och om att många båtägare drabbas av stölder. På Slussens båtklubb i Åby norr om Växjö länsades minst 12 båtar under helgen som gick.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons