Annons
Nyheter

Kontantlöst bäst för banken

Att göra det egna intresset till ett allmänt intresse är ett klassiskt sätt att driva en fråga. Lyssna bara på Swedbanks argument för att avskaffa kontanter. Banken påstår att alla tjänar på att fler använder kort.
Nyheter • Publicerad 12 december 2013

Någon som helt klart inte tjänar på det är flera av de 170 företagen i branschorganisationen Säkerhetsbranschen, som bland annat jobbar med säker kontanthantering.

Organisationen har låtit genomföra en undersökning som visar att kontanthantering är det billigaste betalmedlet i drygt hälften av företagen. Variationen är ganska stor mellan olika branscher, kontanter är ofta billigare än kort för restauranger, men dyrare för klädbutiker.

Annons

Jag har inte närmare granskat undersökningen, men min poäng är att det finns olika intressen, som när det gäller företag handlar om det övergripande målet att tjäna pengar.

Det gäller förstås både bankerna och säkerhetsföretagen.

Swedbank säger också på sin hemsida: "Med färre kontanter blir samhället tryggare." Påståendet måste bedömas som djärvt, särskilt om man, som jag läser i en rapport av Niklas Arvidsson från Kungliga Tekniska Högskolan, vet att kriminalitet har en förmåga att söka sig nya vägar när de gamla stängs. Redan ökar den digitala brottsligheten och det finns en risk för fler varustölder och personrån.

På dagens Inblickssidor granskar vår reporter Kerstin Haggren följderna av de snabba steg som tas mot ett kontantlöst samhälle. Visst finns det klara fördelar med ett samhälle med färre kontanter, men det finns också tydliga nackdelar för många människor och företag, inte minst om omställningen går fort.

Vad har du själv för erfarenheter av elektroniska betalningar? Klarar du din vardag utan kontanter? Finns det för många nostalgiska kontantkramare? Skriv till Lobbyn.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons