Annons
Nyheter

Korren har kanske det viktigaste jobbet

Måndagskvällens bästa program gick i TV4. Dokumentärserien Korrarna fokuserar inte på nyheten utan i?stället på de journalister som rapporterar. I går fick vi bland annat följa Expressens Therese Cristiansson i Afghanistan och Stefan Borg i Filippinerna.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

Den visar en vardag långt ifrån vår på Smålandsposten. Men kanske gör våra utsända korres­pondenter det allra viktigaste jobbet:

Med fara för sin egen säkerhet berättar de från ställen i världen som vi vanliga människor varken kan eller vill åka till.

Annons

Kolla i efterhand på TV4 Play. Och missa inte nästa avsnitt.

CNN-reportern Ian Watson är den senaste i raden korrespondenter som hindrats från att utföra sitt jobb.

Watson, utsänd för att rapportera från Turkiet, liverapporterade från demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul. Mitt under sändning blev han bortförd av polisen.

Ian Watson bevakade hur polisen använde tårgas och vattenkanoner. Man behöver inte vara särskilt konspirationsteoretiskt lagd för att förstå varför han greps.

I går var 55 femteklassare från Älmhult på besök på Smålandspostens redaktion. Besöket kom som en avslutning på deras medie­arbete och i tre grupper fick de en stor rundvandring på redaktionen.

Mest skratt lockade vår nya studio, som är uppbyggd med så kallad chromakey. Bakgrunden i studion är illgrön och via datorn ersätts allt grönt med förbestämda bilder. Alltså: rummet är illgrönt, men när vi sänder är det gröna ersatt med en bild på en studiomiljö. Digitalt fusk, alltså.

Effekten är att om du går in i studion med gröna kläder ser du dig själv på skärmen som genomskinlig.

Jag behöver väl knappast skriva det igen? Det var just den detaljen som lockade femteklassarna till skratt.

Mitt under sändning blev han bortförd av polisen.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons