Annons
Nyheter

Nu heter han inte längre 28-åringen

I dag publicerar Smålandsposten namn och bild på självmordsbombaren i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010

I dag publicerar Smålandsposten namn och bild på självmordsbombaren i Stockholm. Vi är långt ifrån den första tidningen som gör det – när beslutet fattades i går eftermiddag hade redan Helsingborgs Dagblad, DN och Svenska Dagbladet – bland andra – gjort samma val.

Därmed inte sagt att det är ett enkelt beslut. Jag är vanligen återhållsam när det kommer till namnpubliceringar.

Annons

Smålandsposten har till exempel inte gått ut med namnet på den misstänkte skytten i Malmö trots att jag misstänker att stora delar av läsekretsen redan vet vad han heter.

Vi har inte heller berättat namnet på den företagare som dömts i tingsrätten för det 24 år gamla mordet i Eslöv.

Jag har lutat mig mot följande kriterier när vi nu valt att namn-publicera:

Jag vill att personen ska vara dömd. Helst i hovrätten men i undantagsfall tingsrätten – eller så ska personen ha erkänt.

Skadeverkningarna för den utpekades familj och bekanta ska vara små.

Publiceringen ska ha relevans för en stor del av läsekretsen.

Att den utpekade bombmannen hette Taimour Abdulwahab är officiellt bekräftat – det råder ingen tvekan om att det är han. Hans familj bor utomlands och risken att de skadas av vår publicering måste vara låg.

Den sista punkten är också självklar. Taimour Abdulwahab är Sveriges förste självmordsbombare och som sådan kommer hans dåd inte att glömmas bort.

För oss som ser på när Sverige för första gången drabbas av ett terrordåd som vi tidigare bara läst om i tidningarna krävs mer information för att kunna förstå. För mig som journalist betyder det att prata med hans vänner och bekanta. Att skriva om arbetsplatser, utbildning och bostadsorter. Att då inte publicera namnet utelämnar en av de viktigaste delarna.

Därför heter han inte längre 28-åringen i Smålandsposten.

Annons

Magnus Karlsson är chefredaktör

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons