Annons
Nyheter

Nu rockar vi igen

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

Lördagens debattsida med tillhörande moderator fick många att reagera. Flera tyckte att jag gick för hårt åt fritidspolitiker. Flera skrev att om vi nu vill ha engagemang varför censurerar vi så hårt då? Andra tyckte att vi borde ha förståelse, många är trötta efter valet. Och en kommenterade på nätet att Smålandsposten borde förstå att det är vi som finns för läsaren inte tvärtom.

Jag vet att det vi gjorde i lördags var provokativt. Men det fick flera att tänka till, att reagera och agera. Jag ska försöka att svara på några av era frågeställningar och funderingar kring varför vi gjorde som vi gjorde då vi lämnade debattplatsen tom.

Annons

När det gäller det ni kallar för censur så handlar det sällan om att just censurera. Det finns några riktlinjer man kan tänka på när man skriver debattartiklar. Det ska vara lokalt, uppmana till debatt och vara konstruktivt. Frågor som gäller riket eller världen hittar ni på flera andra ställen. Men det är få som tar de lokala exemplen, därför vill vi att ni alltid ska hitta det här. I helgen fick vi in en debattartikel med förklaringen: Eftersom ni söker efter engagemang så förväntar jag mig att få in denna artikel. Artikeln var varken lokal, konstruktiv eller uppmanade till en bra debatt. Och eftersom vi vill hålla en hög kvalitet på debattsidorna så tar vi inte in dåligt material bara för att det finns lite material.

När det handlar om att vi borde ha förståelse för att folk är trötta efter valet så har vi självklart det. Men förståelsen sträcker sig inte så längt så att vi förstår ett oengagemang. Det vore som om vi skulle ha förståelse för att en operationsläkare inte kan göra sitt bästa eftersom hon/han är så trött efter en tidigare operation. Då får man helt enkelt kalla in någon annan.

Smålandsposten finns så?klart för läsaren och inte tvärtom. Men debattsidorna är lite annorlunda än övriga i tidningen. Här är det ni som ska visa åt vilket håll sidorna ska gå. Därför gällde inte kritiken bara för politiker utan för alla. Vill ni ha en bra vardag, ett bra samhälle? Visa det, visa hur ni vill förändra och ifrågasätt det som händer.

Lördagssidorna gjorde så att debattartiklarna nu åter rullar in. Bra. Nu rockar vi loss engagemanget igen. Välkomna till en ny debattstinn vecka.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons