Annons
Nyheter

Regnet och tidningen

Igår öste regnet ner i stort sett hela dagen. Det var så att säga som en vanlig svensk sommardag och inte lik den sommar vi haft så här långt.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010

Så vad gör man nyhetsmässigt på det? Ingenting.

Trots det skriver Erika Hedman Bergström i dagens tidning om häftiga regn. I framtiden räknar myndigheterna med att klimatförändringarna gör att de blir alltvärre.

Annons

Följden blir att vatten- och avloppssystemen inte alltid kommer att klara av dem. I princip kommer alla länets kommuner att drabbas, men förmodligen i olika omfattning. Ett par av kommunerna ligger sämre till än de andra.

Och för att få rätsida på detta behövs ganska stora investeringar av kommunerna. Hur mycket och i vilken omfattning är dock fortfarande alldeles för tidigt att säga. Det finns tid för eftertanke för de som beslutar.

Men frågan föder andra tankar. Hur stor del i dessa klimatförändringar har vi människor? Är det vi som är problemet med vår miljöförståelse till stor del baserad på utnyttjande av fossila bränslen? Och är vi i så fall alla lika stora kålsupare?

Eller är det så att vissa grupper är större miljöbovar än andra? Vilka är det?

Dessutom, är lösningen att individerna var för sig förändrar sitt sätt att leva utan någon vettig samordning? Eller handlar det om kollektiva lösningar där ingen tar ansvar? Eller kanske en kombination av dem?

Det går att höja blicken lite till. Hur ska vi i det här läget se på alla länder som inte ens är i närheten av vår kollektiva levnadsstandard? Ska vi tillåta dem att höja sig till vår levnadsnivå med de miljömässiga nackdelar som det kan leda till?

Bosse Wikingsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons