Annons
Nyheter

Självklart får du vara anonym

En inte helt ovanlig fråga till oss på redaktionen är: ”Får jag vara anonym?”. Svaret är att ja, du får vara anonym. Vi kommer inte att röja dig som källa under några som helst omständigheter.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2012

Det ställer krav på oss som journalister. Krav som ibland gör att vi får välja att inte publicera en artikel, helt enkelt för att det inte går att berätta utan att vi på så sätt röjer den hemliga källan.Alla svenskar har en grundlagsskyddad rätt att lämna uppgifter till media och vi som media har en grundlagsskyddad skyldighet att skydda våra källor om de så önskar. För att redan från tipsögonblicket öka våra möjligheter att skydda dig som uppgiftslämnare finns det några enkla saker att tänka på när du vet eller tror att det du vill berätta kan vara känsligt:

1. Ring aldrig från din jobb­telefon. Det har hänt att arbetsgivare efter publiceringar gått igenom telefonlistor för att se vem det är som pratat med en journalist. Ring i stället från en privat telefon, antingen en mobiltelefon eller din hemtelefon.

Annons

2. Skicka aldrig e-post från din jobbdator. Allt du gör på en dator lämnar spår efter sig, spår som kan användas för att i efterhand hitta en källa. Vill du skicka ett e-post till oss bör du göra det från din privata e-post.

Tack! Ni är många som hörsammar våra uppmaningar om att höra av er med tips och önskemål om vad vi ska skriva, fortsätt med det!

I dagens tidning kan du läsa mer om den robot som Landstinget Kronoberg investerat i. Roboten står oanvänd och än så länge finns ingen inom landstinget som kan använda den.

Jens Pehrson är nyhetschef

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons