Annons
Nyheter

Smögåsar med stekta ägg när jakten börjar

I går kväll stektes det många ägg. Tjänstemän, lokalvårdare, försäljare och förskolepersonal bytte ut sina yrkestitlar till en gemensam; Jägare.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

Och många äter samma lunch i dag, smörgåsar med stekt ägg på. Älgjakten har börjat.

Många stolar står tomma på flera arbetsplatser och vissa väljer till och med att stänga nu under de första dagarna. Jägarna måste få göra sitt. De vanligtvis verbala och tänkande människorna byter sitt språk till något som andra skulle uppfatta som muttrande och harklande, men det är jägarspråket som alla jägare förstår. Detta blandat med samma vitsar som föregående jakt och naturupplevelsen och drömmen om 16-taggaren gör dessa dagar till väldigt speciella, för jägarna.

Annons

Min pappa förklarade skillnaden för mig på riktig jakt och rikemansjakt då jag någon gång var med honom ute. ”Riktig” jakt är de som gör det för naturens skull, de som ser efter markerna och älgstammarna, de som har ett samspel mellan sin hund och sig själv. Rikemansjakt är de som för nöjes skull åker ut och jagar för att de vill skjuta. I dag är det premiär för de ”riktiga” jägarna.

För en som mig som är uppvuxen i en jägarfamilj är det inget konstigt med att arbetsplatser stänger, att jägaren i familjen inte kan prata om något annat än pass och smeknamn på dem eller att köket (förhoppningsvis, gode gud låt det ske för lugnets skull) fylls med rått kött och lyckan över att i år ha fått den finaste biten då köttets tingats ut.

Men för många andra är det ett ämne som bör tas upp för diskussion. Behövs älgjakten? Och om den gör det, behövs den i så stor utsträckning så att arbetsplatser behöver stänga? Dessa arbetsplatser som i vanliga fall ofta ser ner på och kritiserar män som tar ut dagar för vård av barn. Det kanske är en fördom, eller så är det sant.

Vad tycker du om älgjakten och allt vad den för med sig? Hör av dig till Lobbyn. Och för er alla jägare i dag, lycka till!

Elisabeth Anderberg

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons