Annons
Nyheter

Svart på vitt

Statistiska centralbyrån har tagit fram statistik på hur nöjda personer är med äldreboende och hemtjänst åt Socialstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 8 december 2010

Den visar att Kronobergarna är väldigt nöjda. Vilket politikerna säkert blir glada för.

Samtidigt rapporterar Smålandsposten om personer som är missnöjda med äldreomsorgen. Hur kan det komma sig när det finns svart på vitt i en rapport att folket är nöjda?

Annons

När vi på smp.se lade ut en fråga om man är nöjd eller missnöjd med äldreomsorgen så visade det sig att 70 procent av de cirka 500 personerna som röstade var missnöjda. Vad är det som stämmer?

Ibland kanske vi lägger för mycket tilltro till dessa rapporter och undersökningar. Det kan ge en fingervisning i åt vilket håll vinden blåser, men det kanske inte ska ses som hela sanningen.

Flera av oss har säkert varit del i någon slags intervju som underlag för en undersökning. Våra svar vi ger kan grundas i hur vi mår just den dagen, vilket humör vi är på eller så kan det också handla om en generationsfråga. Hos flera äldre finns tanken: Inte ska jag klaga. Medan yngre, framförallt 80-talister, vet sin rätt att få klaga och tycka till om samhället.

Sedan finns också det klassiska: Som du frågar får du svar.

Därför spelar media en viktig roll i samhället. Politiker säger ofta att de ser till individen. Men många politiska beslut grundar sig i en rapport, undersökning med mera. Där försvinner ofta individen. Men media lyssnar till individen. Vi tar fram exempel och fall som inte syns i rapporterna. Därför är det viktigt att höra av sig till media då man har en åsikt om något i samhället. I en rapport kanske du bara blir en procent i mängden och därför känner många inte igen sig i rapportens slutsats. Allt är inte svart eller vitt även om det står svart på vitt.

Så har du något som du vill berätta? Hur ser du på undersökningar och rapporter? Hör av dig till lobbyn@smp.se

Elisabeth Anderberg

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons