Annons
Nyheter

Universitetet ­ viktigt för staden

6 000 fler än i fjol har sökt till Linné­universitetet. Det är glädjande siffror för både staden och skolan.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012

6 000 fler än i fjol har sökt till Linné­universitetet. Det är glädjande siffror för både staden och skolan.

Störst är ökningen på distansutbildningen till förskollärare, följt av utbildningarna till ­socionom och sjuksköterska. Räknat i ansökningar kvalar Linné­universitetet därmed in på en hedrande sjätteplats i Sverige­rankningen, passerade endast av Göteborgs universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet. Det är stort.

Annons

Du kan läsa mer om det på sidan A12.

För någon vecka sedan pratade jag med en före detta elev på vad som då hette Växjö Högskola. Och han kunde inte riktigt fatta vilken förändring som skett på campus under de år han inte satt sin fot i staden. Han förhörde sig särskilt om en studentpub – som jag knappt kunde minnas namnet på från min ungdom i stan. Kvar är den i alla fall inte.

Många av utbildningsplatserna på universitetet är, som nämnt ovan, distansutbildningar. Men det går ändå inte att bortse från att Växjö högskolas väg till Linnéuniversitet har varit både snabb och har betytt mycket för staden och länet.

För Smålandspostens del är det glädjande att se hur fler forskare väljer att diskutera såväl universitetet i sig som sina forskningsresultat i våra spalter. Det är viktigt att den kunskap som de besitter också når ut till oss andra, som bara råkar bo i universitetets närhet.

Vi som journalister på tidningen försöker alltid hitta en lokal expert innan vi ringer en forskare på ett annat universitet. Jag tycker att vi lyckas ganska bra med att nå den målsättningen men kan naturligtvis bli bättre.

Och vad det gäller att diskutera samhället kan jag inte mer än åter uppmana forskare, studenter och alla vi andra:

Det är här på Lobbyn som debatten förs. Mejla oss dina åsikter.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons