Annons
Nyheter

Varslen duggar tätt i Kronobergs län

I förrgår var det Orrefors Kosta Boda. I går Vida och JGA.
Varslen duggar tätt nu. September var en av de mörkaste månaderna under hela 2 000-talet, visar den sammanställning som Inblicksredaktionen presenterar idag.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012

Därför ägnar vi stort utrymme den här veckan åt just varslen, deras orsaker och följder.

Konjunkturen går upp och ned, och arbetslösheten med den. För den som drabbas är det oftast en klen tröst, åtminstone i början.

Annons

– Det kom som en chock, säger Ve Bui i Helena Söderlundhs och Urban Nilssons reportage från Tenneco och Vittaryd.

Många av jobben som försvinner nu är sådana som traditionellt har innehafts av män på mindre orter med svag tillväxt. Sällan kommer de tillbaka och få liknande finns i närheten.

Därmed blir det kanske inte bara arbetsgemenskaper som slås sönder när industrier skär ner eller slår igen. Det kan bli nödvändigt att långpendla eller flytta för att hitta nytt arbete. Det medför ökade påfrestningar på familjer och andra sociala band.

Sverige är det EU-land där urbaniseringen går snabbast. Problemen som hopar sig för industrin ser ut att medföra nya flyttlass till landets tillväxtregioner samtidigt som underlaget för service och omsorg i utflyttningsbygderna urholkas ytterligare.

Men på vissa orter där företag varslat om uppsägningar finns det samtidigt en hel del lediga tjänster. Problemet är många gånger att hitta personer med rätt kompetens.

Smålandsposten erbjuder nu arbetssökande en gratis möjlighet att nå ut till länets arbetsgivare. Du som är intresserad, gå in på smp.se/jobbsok och lägg in uppgifter om din kompetens och jobb som du är intresserad av.

I nästa Affärslivsbilaga och på smp.se publicerar vi alla jobbsök.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons