Annons
Nyheter

Vill alla ha ett integrerat samhälle?

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2010

Under måndagen kom alliansen med nio punkter som skulle förbättra integrationen. Det handlade om skattelättnader för företag som placerade sig i utsatta område, om att invandrare skulle få lära sig om jämställdhet och svensk kultur då de kom till Sverige och om en förbättrad SFI-undervisning, svenska för invandrare. Jobb, kultur och språk var de viktigaste punkterna. Det var väl inget som på något sätt var nytt under solen, det ska bara genomföras också.

Lokalt har det under de senaste åren gungat i integrationsarbetet när det gäller SFI-utbildningen i alla fall. Växjö kommun har lagt ut en del av undervisningen på entreprenad och det har hörts kritiska röster kring det beslutet. Både från elever, lärare och politiker vilket resulterade i att man från politiskt håll fick backa i beslutet att upphandla all SFI-utbildning till en del av den.

Annons

Hur tänker man lokalt i den frågan om nu alliansen vinner valet och det ska delas ut pengar till kommunerna för att de ska kunna förstärka SFI-utbildningen?

En annan sak man kan fundera över när det gäller integration är om alla verkligen vill arbeta för den och vad det egentligen innebär.

Förra veckan var frågan från heta stolen i demokratistugan vad man tänkte göra åt segregationen i Araby. Flera som kommenterade den artikeln skrev att de inte alls tyckte att en integration var det optimala. Tänk på områden som Högstorp och Öjaby. Där finns en annan typ av segregation och den är okej, men inte den i Araby menar skribenterna.

Skillnaden finns kanske i brottstatistiken eller antalet som går utan arbete, eller?

För andra handlade oviljan mot integration att vi då skulle leva i ett tråkigt samhälle, att det är bra med influenser från andra länder och kulturer. Men innebär integration att den delen då skulle uteslutas?

Vad tror och tycker du?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons