Annons
Nyheter

Audi satsar på design och ljud

Tala om att byta skepnad. En gång var det bara DKW, en egocentrisk italiensk traktortillverkare och två danskar som satsade mer på design än teknik. Nu bygger Audi en bil som utan tvekan kan utmana Mercedes exklusiva S-klass och motorn får man från Ferraris främsta konkurrent bland fullblodssportbilar, Lamborghini.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Den lilla diskanthögtalaren med den akustiska linsen åker upp ur instrumentpanelen när systemet aktiveras.
Den lilla diskanthögtalaren med den akustiska linsen åker upp ur instrumentpanelen när systemet aktiveras.Foto: 
Jens Peter Zinck har ansvarat för utvecklingen av B & O:s första ljudsystem för bilar.
Jens Peter Zinck har ansvarat för utvecklingen av B & O:s första ljudsystem för bilar.Foto: 

Musikanläggningen i bilen är konstruerad av danska Bang & Olufsen. En motor och en musikanläggning som konkurrerar om skönsången medan bilen gör sitt bästa för att inte höras över huvud taget.

Audi och Bang & Olufsen har visat resultatet av företagens samarbete där danska B & O byggt hela musikanläggningen till Audis flaggskepp A8-modellen. Inte för att den här typen av samarbete är speciellt ovanligt i bilvärlden men här har man inte skytt några kostnader för att leva upp till den gamla klyschan om att göra bilen till en konsertsal.

Annons

B & O:s patenterade akustiska lins ger verkligen en ren och bra ljudbild i hela bilen. Linsen fungerar så att de höga tonerna sprids jämnt i 180 grader medan vanliga högtalare har en smal spridning av ljudet.

- I princip har vi skruvat sönder vår mest exklusiva högtalare, Beolab 5, och spridit ut delarna i bilen, säger Jens Peter Zinck, som ansvarat för utvecklingen hos B & O.

Visst det har lagts ner en hel del arbete på designen också.

Högtalare som åker upp ur instrumentpanelen när systemet aktiveras till exempel. Priset då? Jo hela systemet är prissatt till 70 000 kronor i Audis lista med extrautrustning.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons