Annons
Nyheter

Buffliga busschaufförer

Det är en vanlig förmiddag i centrum. Trångt. Bussar, distributionsbilar och kepsnissar trängs om utrymmet på gatorna och mitt i detta kaos tvingas jag stånga mig fram för att hinna i tid till jobbet. Då plötsligt blir jag omkörd på insidan. En av stadsbussarna, inne på hållplatsen, blinkar vänster och kör om mig på insidan för att försöka utnyttja sin företrädesrätt.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2006

Men för helvete!

Detta är tredje gången som en buss försöker buffla sig fram genom att hota med sin storlek och försöka överdriva sin företrädesrätt.

Annons

Första gången jag råkade ut för en dum och bufflig busschaufför var på en 70-väg och han hävdade envist att han hade företräde. Han gav sig inte förrän jag ringt upp polisen och låtit dem förklara på mobiltelefon hur lagarna är skrivna.

Andra gången höll jag på att bli inblandad i en seriekrock i en rondell. Jag låg trea bakom några bilar när en av stadsbussarna kom i en fart som tydligt indikerade att den inte hade för avsikt att stanna när den skulle in i rondellen. Bilen längst fram panikbromsade inne i rondellen. Bussen kördes målinriktat in i rondellen och bilen framför mig väjde upp i mitten av rondellen. Det ögonblickliga resultatet blev en skadad fälg och en skadad framvagnsinställning men det långsiktiga resultatet blev hat och vägran att hjälpa busschauffören och hans/hennes kolleger i den vardagliga trafiken.

Jag, som alltid sett det som en hederssak att hjälpa just kollektivtrafiken, har nu också insett att den hjälpen skjuts i sank av busschaufförer som är rent ut sagt för djävliga på att buffla sig fram i trafiken. Lagen ger dem rätt till företräde då de skall ut från en hållplats. Så är det och det är viktigt att bussarna kan rulla i tätorten men det ger dem inte rätt att köra om på insidan och sedan tränga sig ut bland bilar som inte haft en chans att se någon blinkers.

Så ett ord till busschaufförerna. Ni har ett tufft och viktigt jobb men missbruka inte era rättigheter och rikta inte er frustration över stadsplanerarna mot era medtrafikanter. För några år sedan var jag vittne till en krock i en trång korsning. Busschauffören ansåg sig inte kunna svänga höger ifrån högerfilen utan la sig i vänsterfil. En kvinna i en mindre personbil la sig i högerfil för att svänga höger men hon kom inte långt förrän bussen tryckt upp hennes bil mot en stolpe.

Chauffören hävdade bestämt att hon fick skylla sig själv för det går inte att svänga med en hel buss om man inte korsar innerfilen, hon borde fattat det! Han ansåg alltså att korsningen var felplanerad och det gav honom rätt att köra över en personbil och sedan ge dennes förare skulden! På samma sätt som chauffören som hävdade att han hade företräde även på 70-väg, eller borde ha det i vart fall, och den som tyckte att bussar borde ha företräde in i en rondell. I sammanhanget kan jag ju förstås även berätta att jag en vinterdag blivit påkörd bakifrån av en buss som inte hade dubbdäck, vilket jag hade. Det blev rättegång och chauffören ansåg att det var mitt fel eftersom jag hade för bra vinterdäck!

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons